ИСТОЧНА ИЛИЏА- Обиљежен Дан одбране Војковића, Грлице и Крупца

507

У Војковићима у општини Источна Илиџа данас је обиљежено 29 година од одбране овог насеља, те Крупца и Грлице, чиме је 1992. године спријечена намјера муслиманских снага да заузму Илиџу и крену према Палама, а прослављена је и крсна слава Спомен-капеле – Прокоповдан.

У Храму Светог Петра Дабробосанског Зимоњића у Војковићима служена је литургија и обављен чин ломљења славског колача поводом крсне славе Спомен-капеле погинулим илиџанским борцима.

Служен је и помен за погинуле и умрле борце са подручја Источне Илиџе, након чега је, у организацији Борачке организације „Илиџански борац“, извршено постројавање учесника „Марша одбране Војковићи-Илињача“.

На локалитету Илињача учесници марша подигли су заставу, а потом је одржан историјски час, након чега је организован заједнички ручак.

Предсједник Предсједништва „Илиџанског борца“ Слободан Маунага рекао је новинарима да „Марш одбране Војковићи-Илињача“ има велики значај јер је одбрана коте Илињача, не само за подручје Војковића, него и за цијелу за Сарајевско-романијску регију имала стратешку улогу.

„У Спомен-капели уписана су имена 146 српских бораца који су животе дали за одбрану Војковића, Грлице и Крупца, који су бранили своја вјековна огњишта. У тим биткама рањено је 465 српских бораца, од којих неки и више пута“, навео је Маунага.

Он је осудио ратнохушкачке изјаве који посљедњих дана долазе из федералог Сарајева од представника бошњачке власти, уз поруку да њихове комшије Срби желе миран и достојанствен живот, сарадњу и помирење.

Предсједник Одбора породица погинулих бораца БО „Илиџански борац“ Немања Мочевић подсјетио је на ратна дешавања на овим просторима када су Срби мучки и изненада били нападнути од својих муслиманских комшија из правца Игмана и Храснице.

Он је истакао да су Срби тада пружили снажан отпор и супротставили се непријатељу, а у тим првим борбама погинуло је седам бораца.

„У име свих погинулих српских бораца са овог подручја ми и данас организујемо Марш одбране Војковижи - Илињача, како би сачували сјећање на храбре српске борце“, рекао је Мочевић.

Демобилисани борац Данило Берибака сматра да је овакав начин одавања поште погинулим и умрлим српским борцима са Илиџе најмање што њихови преживјели саборци могу да учине, те да млађим генерацијама покажу колико је битно његовати културу сјећања, као и колика је висока цијена слободе српског народа.

„Српски јунаци Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске и српска полиција са Куле у више наврата одбили су непријатељске нападе са Игмана и Храснице. Док год смо живи ми ћемо обиљежавати ове славне догађаје и његовати сјећање на наше погинуле српске хероје“, поручио је Берибака.

Напад на Војковиће, Грлицу и Крупац почео је у раним јутарњим часовима 4. августа 1992. године, а само захваљујући херојској борби становника ових насеља спријечена је намјера муслиманских снага да заузму Илиџу и крену према Палама.

Током борби које су вођене 4. августа погинуло је седам, а рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске, док је у току одбрамбено-отаџбинског рата на овом подручју укупно страдало 217 бораца.

/Срна/