ИСТОЧНА ИЛИЏА- Одржан концерт културно-умјетничких друштава

373

У оквиру пројекта Општинске борачке организације „Илиџански борац“ и Удружења пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије, на шеталишту „Др Миодраг Лазић“ синоћ је одржан концерт културно-умјетничких друштава /КУД/ из Источне Илиџе и Ниша ради упознавања и зближавања дјеце из Србије и Републике Српске.

Публици у Источној Илиџи су се представила културно-умјетничка друштва „Абрашевић“ из Ниша, „Бошко Вујадин“ и „Братство“ из Источне Илиџе, Етно-група „Црвен цвијет“, гуслар Ђорђе Николић, а вече је стиховима додатно увеличао пјесник Саша Николић.

Бојан Игњатовић из КУДа „Абрашевић“ из Ниша изразио је задовољство што се први пут представљају публици у Источном Сарајеву.

– Прелијепо су нас примили, а представили смо наше игре – први сплет из нишког краја, влашке игре и игре из Владичиног Хана – рекао је Игњатовић.

Он је додао да ће вечерашњи концерт представља почетак сарадње са школама и културно-умјетничким друштвима у Источном Сарајеву, што је и поента пројекта „Нека се херојства наших очева никада не забораве“.

Предсједник КУД-а „Братство“ Биљана Ристић изразила је задовољство што су успоставили сарадњу са КУД „Абрашевић“ из Ниша и додала да култура нема граница и да се традиција српског народа мора ширити.

Она је рекла да су се чланови овог друштва прије само неколико часова вратили са Међународног фестивала културно-умјетничких друштава Охрид, на којем су учествовала 22 КУД-а.

– Увијек истичем да смо ми у Источном Сарајеву јако добри домаћини и сваки пут кад отпочнемо сарадњу, пријатељи нам се желе вратити и учествовати на заједничким манифестацијама – додала је она.

Предсједник Општинске борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац и предсједник Скупштине Удружења пензионисаних припадника Војске и војних ветерана Србије Светомир Ускоковић, који су и организатори вечерашњег концерта, указали су да је са данашњим даном започела и манифестација „4. август – Да се не заборави“ којом се обиљежава одбрана Војковића, Грлице и Крупца у протеклом рату.

– Поносан сам што су нам дошла наша браћа из Србије, дјеца из Ниша. Гости су обишли и споменик у кругу Основне школе „Свети Сава“ посвећен убијеној дјеци током протеклог рата. Били су и у нашој капели у Војковићима. Циљ нам је да се та дјеца из Србије споје са нашом овдје и да обиђу стратишта и да им обезбиједимо историјске часове да не слушају како смо некакви злочинци него да знају да смо бранили своје – рекао је Шеховац.

Ускоковић је изразио задовољство што је у склопу пројекта „Нека се херојства наших очева никада не забораве“ организован концерт са КУД-ом „Абрашевић“ из Ниша и захвалио „Илиџанском борцу“ и властима у општини Источна Илиџа и граду Источно Сарајево на топлом пријему.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изразио је задовољство сарадњом коју су успоставили Општинска борачка организација „Илиџански борац“ и Удружење ветерана из Ниша, које је резултирало вечерашњим заједнички концертом КУДа „Абрашевић“ са друштвима из Источне Илиџе.

– Већ 8. августа ће делегација општине Истична Илиџа бити у Нишу као гости општине Пантелеј и Удружења ветерана, тако да ћемо наставити сарадњу, а додатна симболика вечерашњег концерата јесте што се одржава на шеталишту „Др Миодраг Лазић“, човјека који је дао велики допринос за опстанак српске Илиџе и својим ангажманом спасио многе животе – додао је начелник Божовић.

/Срна/