ИСТОЧНА ИЛИЏА- Почела манифестација „Дани Симеона Милутиновића Сарајлије“

414

Други међународни књижевни сусрети „Дани Симеона Милутиновића Сарајлије“ почели су данас у Источној Илиџи.

Након обиласка двије основне школе са подручја ове општине, манифестација је званично отворена на Кули.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је да су међународни књижевни сусрети „Симеон Милутиновић Сарајлије“ значајна културна манифестација за ову локалну заједницу, али и много шире.

„О Симеону Милутиновићу се мало зна и ово је иделна прилика да да се грађани упознају са његовим животом и радом и његовим значајем у стварању Српског језика и књижевности“, рекао је Божовић.

Вршилац дужности директора Центра за културу и информисање Божидар Новаковић, рекао је да је овогодишња манифестација знатно богатијег и разноврснијег садржаја него прошлогодишња.

„Са нама је вечерас књижевник Благоје Баковић који је написао више од 70 књига. Ту су и професори Јелена Јањић из Бањалуке и Радмило Маројевић из Београда. Они сигурно најбоље познају рад и дјело Симеона Милутиновића и сигурно ћемо чути нешто ново и ове године што нисмо знали о овом пјеснику“, рекао је Новаковић.

Он је истакао да је јако значајно што у дводневном програму манифестацији учествују основци са подручја Источне Илиџе.

Пјесник Благоје Баковић изјавио је да први пут учествује на овој манифестацији и да се нада да ће она постати традиционална.

„Сима Милутиновић „Сарајлија“ није само историјска личност о којој смо учили и за коју знамо шта је урадио за српски род. Имали смо привилегију да Сима буде учитељ Петра Другог Петровића Његоша, а језик српски је имао привилигију да Његош пише на том језику“, рекао је Баковић.

Баковић ће, у оквиру програма, три пута говорити о својој поезији, као и о значају Симе Милутинонвића “Сарајлије”.

Сутра, другог дана манифестације, у 17.00 часова предвиђена је промоција трилогије романа „Устаник“, „Јањичар“ и „Четник“ Саше Еде Ђорђевића, а потом ће услиједити пјесничко вече Горана Врачара и Јелене Глишић.

Финале рецитаторског такмичења дјеце из три основне школе са подручја Источне Илиџе планирано је за крај манифестације, а додјелом награда и признања, фестивал ће бити затворен.

Књижевни сусрети се одржавају у организацији Центра за културу и информисање Источна Илиџа.