ИСТОЧНА ИЛИЏА- Божовић потписао уговоре за реализацију капиталних пројеката

358

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић потписао је данас први сет уговора за реализацију капиталних пројеката са 25 заједница етажних власника и јавним предузећем „Услужни сервис“ које врши принудну управу појединим заједницама етажних власника.

Божовић је рекао новинарима да је општина Источна Илиџа за ове намјене за сада издвојила 65.000 КМ, а буџетом за ову годину је предвиђено око 120.000 КМ.

Он је нагласио да ће у наредној седмици бити расписан нови јавни позив на који ће моћи аплицирати заједнице етажних власника – за веће капиталне пројекте који износе 30.000 КМ, али и за мале пројекте износа до 1.500 КМ.

„Ослушкујемо гдје наши становници и наше заједнице етажних власника имају проблеме и настојимо бити сусретљиви и обезбиједити довољно финансијских средстава у буџету општине“, казао је он.

Божовић је истакао да ће општина Источна Илиџа у наредном периоду, када су у питању заједнице етажних власника, покушати да кроз пројекте који се односе прије свега на енергетску ефикасност буде јако сусретљива и реализује суфинансирање различитих врста пројеката који се односе на измјену кровне конструкције, на замјену и топлификацију објеката у смислу фасада и замјену отвора на објектима.

Он је рекао да су већ одржали више састанака везано за уградњу соларних панела и врло брзо ће реализовати пилот пројекат на једном породичном домаћинству гдје ће општина суфинансирати градњу соларних панела и извршити одређена испитивања која се односе на уштеду електричне енергије.

Младен Капор, предсједник Заједнице етажних власника Трг Мирослава Берјана, истакао је да је ово велика подршка за становнике кућних савјета јер сами не могу ништа урадити.

Капор је нагласио да ће заједнице етажних власника подржати и будуће пројекте које општина планира да реализује, а изнијеће и своје приједлоге.

/Срна/

Фото: општина Источна Илиџа