ИСТОЧНА ИЛИЏА- Представљање предности соларних панела

188

На бизнис форуму „Источна Илиџа“ јуче су заинтересованим привредним субјектима и физичким лицима представљене предности и потенцијали соларних панела.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић рекао је новинарима да је циљ форума повезивање привреде и Општинске управе у стварању предуслова за заједнички наступ ка инвестиционом циклусу у овој локалној заједници.

„Из тог разлога, важна је енергетска ефикасност, односно, потенцијали Источне Илиџе када је у питању соларна енергија. На овом форуму окупљени ће бити упознати како се и на који начин издају грађевинске дозволе у вези са овом врстом енергије, колика су улагања на једно просјечно домаћинство и колико је потребно за поврат инвестиције“, навео је Божовић.

Према његовим ријечима, соларни панели су оправдана инвестиција за привредне субјекте који у свом пословању зависе од електричне енергије, а чија је цијена у порасту, па самим тим утиче и на цијене производа и услуга ових предузећа.

„Желим нагласити да Општинска управа у наредном периоду размишља да суфинансира ове пројекте, без обзира да ли је ријеч о индивидуалним домаћинствима или привредним лицима. С обзиром на велику загађеност, важно је да што више енергије имамо из обновљивих извора“, указао је Божовић.

Он је додао да у наредне четири године ова локална заједнице очекује инвестиције између 125 и 150 милиона КМ.

Декан Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву Божидар Поповић рекао је да је наставни кадар ове високообразовне институције спреман да подијели своје знање и искуство са свим заинтересованим лицима и привредним субјектима, када је ријеч о обновљивим изворима електричне енергије.

„Посједујемо лабораторију која је опремљена за сва мјерења потребна за пријем нових обновљивих извора и њихово прикључење на електроенергетску мрежу. Што се тиче квалитета електричне енергије, имамо уређаје који могу то да измјере“, истакао је Поповић.

Он је подсјетио да је на крову Електротехничког факултета 2017. године постављена соларна електрана инсталисане снаге 15 киловата која је до сада произвела око 110 мегавата, која се користи за повећање енергетског биланса саме зграде, односно да би смањили утрошак електричне енергије.

Предсједник Подручне привредне коморе Источно Сарајево Љубиша Танић рекао је да су овакви скупови корисни због појашњавања одређених ствари, јер није циљ инвестирати на брзину, већ да свака инвестиција буде плански осмишљена, пошто једино на тај начин се могу постићи задовољавајући резултати.

/Срна/