ИСТОЧНА ИЛИЏА- Смотра српског фолклора поводом 30 година СКУД „Бошко Вујадин“

71

Смотра српског фолклора одржана је протеклог викенда у Источној Илиџи поводом обиљежавања 30 година постојања Српског културно-умјетничког друштва „Бошко Вујадин“ из те општине.

Умјетнички руководилац СКУД „Бошко Вујадин“ Горан Ковачевић рекао је да на дводневној смотри учествују четири културно-умјетничка друштва из Источног Сарајева и Србије.

„Ту су наши гости КУД `Опленац` из Тополе и КУД `Голија` из Новог Пазара. Требало је да са нама буде и КУД `Ново брдо` из Шилова са Косова и Метохије, али из безбједносних и административних разлога није им био омогућен долазак на Смотру“, изјавио је Ковачевић новинарима.

Он је нагласио да је СКУД „Бошко Вујадин“ ове године за Дан Републике одликован Орденом Његоша трећег реда, те да је ово друштво једина организација у овом дијелу Српске која засад носи тај орден.

Маринко Божовић, начелник општине Источна Илиџа, која је један од покровитеља Смотре, рекао је да је СКУД „Бошко Вујадин“ једно од најстаријих културно-умјетничких друштава у Републици Српској, наводећи да њихова жртва и ентузијазам за формирањем оваквог друштва 1994. године није био узалудан.

„Наш циљ је да заједно са свим овим људима обиђемо и Европу и свијет и да успостављамо братске и пријатељске везе, прије свега са КУД-овима из Србије и Црне Горе, али и других дијелова Европе и да нашу историју и традицију преносимо будућим генерацијама“, додао је Божовић.

Марко Радисављевић из Културно-умјетничког друштва „Голија“ из Новог Пазара рекао је да се ово друштво вечерас представило публици са двије кореографије.

„Први пут смо у Источном Сарајеву. Јако нам је драго и желимо поново да се вратимо овд‌је“, истакао је Радисављевић.

СКУД „Бошко Вујадин“ основано је 1994. године у Касиндолу, тадашњој Српској Илиџи, а у вријеме оснивања било је једина установа која се бавила културом и програмом за младе на овом простору, док друштво данас броји око 120 чланова у три узрасне групе.

/Срна, фото општина Источна Илиџа/