ИСТОЧНА ИЛИЏА- Укинут порез на непокретности, недјеља нерадни дан

62

Одборници Скупштине општине Источна Илиџа једногласно су усвојили одлуку којом се физичким и правним лицима на подручју ове локалне заједнице уводи нулта стопа пореза на непокретности.

Посебна сједница са једном тачком дневног реда заказана је на иницијативу одборника опозиционог СНСД-а и коалиционих партнера, који су затражили да се стопа пореза за физичка лица смањи са досадашњих 0.20 одсто на 0,10 одсто, а за правна на 0, 05 одсто.

Након двочасовне расправе и више пауза, одборници владајуће већине окупљене око СДС-а изашли су са приједлогом да се за физичка и правна лица уведе нулта стопа пореза на непокретности, што су одборници једногласно прихватили.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Владимир Ћосовић рекао је новинарима да је на сједници доказано да је скупштинска већина предвођена начелником Маринком Божовићем у протеклоим периоду радила погрешно, те да су их натјерали да пореску стопу смање.

„Могу да прогласим побједу Клуба одборника СНСД-а са својим коалиционом партнерима јер смо успјели у томе. Пореска стопа је сада нула одсто. Да нисмо покренули ову причу не би дошло до смањења пореске стопе грађанима“, нагласио је Ћосовић.

Начелник Божовић рекао је да општина мора наћи начин да из других извора прикупи око 700.000 КМ, колико је убирано од пореза на непокретности, јер су та средства кориштена за подршку пронаталитетне политке, стипендија, стручног усавршавања младих, социјалну политику, али и неке инфраструктурне пројекте.

Божовић је нагласио и да ће овом одлуком новом сазиву скупштине бити ускраћена могућност да у првој години одреди колика ће бити пореска стопа, односно вриједност некретнина на подручју Источне Илиџе.

/Срна, фото општина Источна Илиџа/