ИСТОЧНА ИЛИЏА- Његовати културу сјећања на погинуле борце

172

У храму Светог Саве у Блажују данас је, поводом обиљежавања Дана одбране Илиџе, служен парастос за 1.064 борца Војске Републике Српске која су погинула за одбрану Илиџе током Одбрамбено-отаџбинског рата.

Представници Борачке организације „Илиџански борац“, која сваке године организује манифестацију „Дани одбране Илиџе“, поручили су да ће се увијек сјећати својих сабораца који су дали своје животе за одбрану Српске Илиџе и Српске и бити у њиховим срцима.

Предсједник „Илиџанског борац“ Горан Шеховац рекао је да је храм Светог Саве у Блажују, гдје је служен парастос за погинуле борце, најсветије мјесто.

„За Илиџанце је ово парче земље, које се никада неће продати, најсветије мјесто. Овдје ћемо се увијек скупљати и сјећати својих најмилијих који су дали за Републику Српску и Српску Илиџу нешто најсветије – свој живот“, рекао је Шеховац на обиљежавању Дана одбране Илиџе.

Према његовим ријечима, на обиљежавању су присутни не само бивши борци Илиџанске бригаде, већ и Илијашке, Вогошћанске, Рајловачке, те интервентних јединица Војске Републике Српске.

Он је истакао да је ова борачка организација увијек ту за своје чланове и саборце, њихове породице, те додао да би ове године требало да буде завршен централни споменик Историјско-културног комплекса „Вељине“, а у завршној фази је и израда статуе доктору Миодрагу Лазићу.

Присјећајући се априла и маја 1992. године, некадашњи командант Првог батаљона Илиџанске бригаде Светозар Гузина рекао је да су илиџански борци прошли тешке тренутке на територији коју су бранили.

„Ми смо само бранили своје куће, своја огњишта и своје животе“, рекао је Гузина и додао да све четири године Одбрамбено-отаџбинског рата Илиџанска бригада ни једног тренутка није попустила, нити је уступила ни један педаљ своје земље.

Он је истакао да су Срби водили одбрамбени рат и сачували своја огњишта, али да су са њих морали отићи након потписивања Дејтонског мировног споразума.

„Отишли смо са ових простора, али ми се чини да смо тиме створили Републику Српску“, рекао је Гузина.

Изасланик предсједавајуће и српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је да Срби ових дана обиљежавају своје побједе, али и страдања великог броја српских бораца и цивила.

„Ти људи су дали своје животе, жртвовали се за Републику Српску, а ми који смо остали живи, имамо обавезу да водимо рачуна о њиховим породицама, да будемо што праведнији, ра радимо и стварамо услове за љепшу и бољу Републику Српску“, истакао је Томић и додао да је српски народ несаломљив, што говори чињеница да су отишли са својих огњишта и створили нове градове.

Он је рекао да Срби без обзира на све, опстају, захваљујући томе што воде рачуна о свом систему, образовању, стварању Републике Српске, те позвао на српско јединство, када је у питању Српска и њена одбрана.

„Младима морамо да створимо услове у којима ће се адекватно оспособљавати и градити Републику Српску“, поручио је Томић.

Предраг Шаровић, син погинулог борца Војске Републике Српске, поручио је да се прошлост не смије заборавити, јер се, како је истакао, на квалитетној прошлости гради будућност.

„Дјеца породица погинулих бораца треба да долазе на оваква мјеста, да се окупљају и да заједно граде бољу и квалитетнију будућност за све становнике Републике Српске“, поручио је Шаровић, чији је отац погинуо четири мјесеца прије његовог рођења.

Бивши замјеник команданта Специјалне јединице полиције Душко Тешић истакао је да су припадници полиције, Војске Републике Српске и српски народ током Одбрамбено-отаџбинског рата успјели сачувати Српску Илиџу, те изразио задовољство што се након 31 годину велики број људи окупио да обиљежи Дан одбране Илиџе.

Након служења паростоса у храму Светог Саве у Блажују, на споменик палим борцима Оклопног батаљона Прве сарајевске бригаде Војске Републике Српске, вијенце су положили изасланик предсједавајуће и српског члана Предсједништва БиХ, руководство општине Источна Илиџа, представници борачких организација града Источно Сарајево, те удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата.

Најжешћи напад муслиманске војске на Илиџу били су 22. априла и 14. маја 1992. године.

У нападу такозване Армије БиХ 22. априла 1992. године погинуло је 12 српских родољуба.

За одбрану Илиџе током Одбрамбено-отаџбинског рата живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске од којих су 560 били припадници „Илиџанске бригаде“ која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

„Илиџанска бригада“ била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у одбрани Републике Српске.

Српско становништво са Илиџе је исељено након Дејтонског мировног споразума јер је одбрањено подручје припало Федерацији БиХ, а сјећање на подвиг бораца и жртве цивила чува и његује Борачка организација „Илиџански борац“.

/Срна/