ИСТОЧНА ИЛИЏА- Божовић: Тражио сам тестирање, због великог броја контаката које остварујем

860

Јутрос сам, као савјестан и одговоран грађанин, Дому здравља Источно Сарајево пријавио да сам 17. марта 2020. године имао контакт, односно пословни састанак, са једном од особа са Источне Илиџе којој је потврђено да је позитивна на вирус корона.
С обзиром да је од састанка прошло петнаест дана, ја немам симптоме а, по тврдњама љекара, особа тада није била вирулентна, речено ми је да нема потребе да се тестирам.

И поред мјера заштите које сам примјењивао, и лично, а и сви запослени у Општини, сматрам да је неопходно да се у обзир узме наведени ризични контакт и тиме заштити огроман број контаката које, кроз вршење свог посла, остварујем.
Да ли је потребно уопште спомињати угроженост моје породице, супруге, дјетета и родитеља, који су она ризична категорија, преко 65 година?

Да ли је потребно да извршим притисак на здравствени систем да бих био тестиран?
Да ли је то процедура која се примјењује у Источном Сарајеву?
Шта да раде грађани?
Да ли се овако врши најављено масовно тестирање?
Да ли је то активно тражење потенцијално заражених?

Тражим да се објаве критеријуми по којима се одлучује ко ће бити тестиран!
Тражим, јер се нетестирани и на кућном лијечењу остављају људи са повишеном температуром и другим симптомима само зато ЈЕР СЕ НЕ МОЖЕ УТВРДИТИ ЕПИДЕМИОЛОШКА ВЕЗА СА ОСОБАМА ИЗ ЗАРАЖЕНОГ ПОДРУЧЈА!

Ако се моји апели окарактеришу као политичка прича, бићу слободан да закључим да заслужујемо све што нам се дешава, јер ће то значити да овдје здравље ипак има цијену! Наглашавам, не тражимо тестирање СВИХ грађана, него оних који имају симптоме, контакте са зараженима, боравак у угроженом подручју и оних који су најугроженији данас – здравствених радника.

Још једном апелујем на грађане да остану смирени, поштују препоруке и смање кретање. Имамо велику предност у односу на вирус, јер смо рестриктивне мјере увели 14. марта 2020. године, али крајње је вријеме да се на нивоу здравственог система успостави јасна процедура.

Изражавам велику подршку и разумијевање свим здравственим радницима, љекарима, техничарима и медицинским сестрама који апсолутно не сносе одговорност за овакво стање, а на првој су линији одбране!

О свему сам отворено говорио за медије, само са јединим циљем: да се коначно омасови тестирање наших грађана.

 

Маринко Божовић

начелник општине Источна Илиџа