ИСТОЧНА ИЛИЏА- Ове године наставити са реализацијом великих пројеката

1323

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић изјавио је Срни да је буџет за ову годину у износу од 7,5 милиона КМ планиран као развојни и да се водило рачуна о свим социјалним категоријама.

Божовић је рекао да је буџетом предвиђен развој општине у њеном централном дијелу, што је повезано са инвестицијама у прошлој години које су се односиле на куповину земљишта за изградњу зграде гимназије, завршетак спомен-обиљежја, почетак изградње парка на Вељинама и завршетак дијела шеталишта у Дабробосанској улици.

“Након завршетка ових пројеката то ће бити најурбанији дио општине. У прошлој години завршена је Гатачка улица, пројекат на који се дуго чекало. Ушло се у реализацију пројекта канализационе мреже у Војковићима, а завршена је и замјена уличне расвјете на подручју ове локалне заједнице”, рекао је Божовић.

Он је напоменуо да су у прошлој години обезбијеђена средства за набавку око 300 комплета књига за ученике из породица са троје и више дјеце, реализоване су стипендије, а када је у питању социјална заштита испоштовано је све у потпуности.

Одлуком Скупштине града Источно Сарајево ова локална заједница је добила власништво над аутобуском станицом и та одлука ступа на снагу крајем априла.

“Аутобуска станица за сада остаје на тренутној локацији, али ће се радити на томе да видимо гдје би било најбоље да буде измјештена. Ако не будемо у могућности да то реализујемо сопственим средствима, јер смо ушли у велике инвестиције, размишљаће се о јавно-приватном партнерству”, нагласио је Божовић.

Он је навео да је у буџету планирано 22.000 КМ за специјализације љекара и апеловао на друге начелнике да предвиде средства за ту намјену.

“Видјећемо који је кадар најнеопходнији и те докторе везати уговорима да буду овдје одређени период и пружају услуге у здравственим установама на овом подручју”, истакао је Божовић.

У близини Ватрогасног дома на Кртељима, који би ускоро требало да буде у функцији, гради се и објекат Комуналног предузећа који би требало да буде завршен у овој години.

Када је ријеч о привреди у Источној Илиџи, Божовић је рекао да је завршено или се гради више од 25.000 метара квадратних пословног простора, те најавио нову пословну зону у наставку аеродромске улице.

Божовић је рекао да је у прошлој години подијељено око 60.000 КМ подстицаја пољопривреди, а у сарадњи са УСАИД-ом и одређени број пластеника.

Он је навео да је у плану и изградња фабрика воде на Касиндолској ријеци, те додао да је на подручју ове локалне заједнице око три до пет одсто више људи запослено прошле године у односу на 2017. годину.

Честитајући грађанима Источне Илиџе божићне празнике и Нову годину, он је изразио наду да ће свима бити боља и успјешнија.

 

 

/Срна/