ИСТОЧНА ИЛИЏА- Почело обиљежавање дана одбране Војковића, Грлице и Крупца

962

Традиционалним „Маршом одбране“, који се кретао од Војковића до Илињаче, јуче је почело обиљежавање 4. августа, дана када су 1992. године српски борци и мјештани одбранили од муслиманских напада Војковиће, Грлицу и Крупац, рубна насеља на сарајевском ратишту.
Марш, који се одржава од завршетка одбрамбено-отаџбинског рата, окупио је више стотина људи, међу којима је био велики број дјеце и омладине.

Прије почетка марша у Цркви Светог Петра Сарајевског у Војковићима служен је парастос за погинуле српске борце и цивиле. Маршрута је од ове цркве до неколико километара удаљеног брда Илињача.

Предсједник Мјесне борачке организације Војковићи, Крупац, Грлица Саша Шкобо истакао је да је Илињача као висинска кота на рубу сарајевског поља била најзначајнија за одбрану ових насеља од напада муслиманских снага у рату.

Према његовим ријечима, 4. августа 1992. године у одбрани Војковића, Грлице и Крупца погинуло је седам бораца, а 14 теже и лакше рањено.

„У рату је из ова три насеља погинуло 216 бораца, а више од 700 рањено, од којих је већи број више пута рањаван“, навео је Шкобо.

У овим насељима на првој борбеној линији током рату погинула су и 43 цивила.

Предсједник општинске Борачке организације „Илиџански борац“ Слободан Маунага рекао је новинарима да ће на брду Илињача бити одржан историјски час и послужен војнички пасуљ за учеснике.

„Илињача је стратешка кота за одбрану овог краја што се показало 4. августа 1992. године у одбрани Војковића, Грлице и Крупца“, истакао је Маунага.

Муслиманске снаге су 4. августа 1992. године у раним јутарњим часовима из правца Храснице отпочеле јак напад на Војковиће, Грлицу и Крупац, а одбрана ове територије била је битна за очување комплетне Сарајевско-романијске регије.

Данашњим маршом почиње манифестација „4. август – да се не заборави“, током које ће бити организован низ спортских такмичења.

Манифестација ће бити завршена 4. августа маратоном линијом одбране Војковића, парастосом погинулим борцима и пријемом за њихове породице породица, те дружењем преживјелих бораца Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске.
/Срна/