ИСТОЧНА ИЛИЏА- Потписан уговор о оснивању Центра за активно и здраво старење

930

Начелник општина Источна Илиџа Маринко Божовић потписао је данас уговор са представником USAID програма подршке маргинализованим групама Јасмином Бешићем и са одабраном корисницом Фонда за развој предузетништва маргинализованих група жена Рајком Симанић.

Божовић је рекао да ће се овим уговором на подручју општине основати Центар за активно и здраво старење.

– Општина Источна Илиџа је препознала свој интерес, односно брига о маргинализованим групама људи на подручју општине Источна Илиџа, у овом случају, женама које су старије од 50 године и не само женама већ цијелој популацији старијој од 50 година, која тренутно живи у изузетно тешким условима – објаснио је Божовић.

Божовић је додао да је велики дио становника Републике Српске, на шта није имуна ни општина Источна Илиџа, у стању социјалне потребе, да немају прилику да раде, а да пензионери имају ниске пензије.

– Циљ општине је да овим становницима помогне. У свему овоме пронађен је заједнички интерес све три стране и ја сам потпуно сигуран да ће овај пројекат у потпуности да оживи и у наредном временском периоду – рекао је Божовић.

Начелник Божовић истакао је да ће овај Центар бити отворен у мјесној заједници Кула, с обзиром на то да је Општина власник једног простора који ће послужити сврси за ове потребе, и најавио да ће овакви Центри бити отворени у наредном периоду и у другим мјесним заједницама.

Представник USAID програма Јасмин Бешић истиче да овај програм проводи три циклуса запошљавања жена, које су на неки начин на маргини друштва.

Бешић је нагласио да USAID-ова намјера кроз овај програм јесте да подржи жене које нису у могућности саме покренути неки бизнис, које су на неки начин на маргини друштва, а које желе показати да су спремне и да могу бити равноправан члан овог друштва и да могу зарадити средства за себе и за своју породицу.

У овој додјели средстава за покретање бизниса жена које су на маргинама друштва, финансијски учествују по 50% локалне заједнице и USAID.

– На овај начин, заједничким снагама, подржавамо развој женског предузетништва- нагласио је Бечић.

Корисница овог програма Рајка Симанић изразила је задовољство и срећу што је изабрана за рад на овом пројекту.

/Катера/