ИСТОЧНА ИЛИЏА- Усвојен буџет за наредну годину, али скупштинска већина није испоштовала договор са начелником

956

Скупштина општине Источна Илиџа усвојила је јуче једногласно буџет за 2020. годину у износу од 9 милиона и 300 хиљада марака, док ребаланс буџета за ову годину у износу од 8,4 милиона КМ, за које је ресерно министарство дало сагласност, није усвојен, јер га је одбацила скупштинска већина коју чине о СНСД-а, Уједињена Српска, ДНС и три независна одборника.

Буџет је усвојен након што је начелник општине Маринко Божовић прихватио амандмане скупштинске већине. Међутим, након усвајања буџета одборници скупштинске већине усвојили су нови амандман за смањење пореске стопе са 10 на 6 посто, те нису подржали низ одлука које се односе на пуњење буџета општине Источна Илиџа и на тај начин, како тврде у СДС и ПДП, прекршили договоре и довели у питање ликвидност општине.

Начелник општине Источна Илиџа, Маринко Божовић, истиче да је он уз консултације прихватио све амандмане које је предложила скупштинска већина, како би буџет био усвојен и како би се у наредној години реализовали сви планирани пројекти, али је, како је истакао, одборницима СНСД-а битније остварити политички поен, него помоћи грађанима Источне Илиџе.

-Након што смо, из најбоље намјере пристали на низ амандмана, они нису сачекали ни 10 минута да  прекше сваки договор – истиче Божовић и додаје да су одборници скупштинске већине довели у питање око милион и по марака које су планиране у буџету за 2020. годину.

Божовић додаје да ће, упркос непринципијелном понашању одборника владајуће коалиције, која је стопирала развојне инвестиције, увијек подржати одлуке од којих ће корист имати грађани Источне Илиџе.

Јуче је, након три мјесеца, подржана замјена земљишта за амбуланту у Касиндолу, као и куповина земљишта за приступни пут према будућој згради гимназије.

-Испоставило се да су на претходним сједницама беспотребно скидане одлуке које се односе на амбуланту у Касиндолу, на приступни пут према гимназији, земљиште Васе Цабе за Цабин мост, покушаване опструкције на изградњу моста у Војковићима, као и реконструкције низа улица – рекао је Божовић.

– Посебно сам поносан на завршетак улице Меше Селимовића за чију изградњу одборници СНСД-а сматрају да још није требала кренути – каже Божовић.

-Дуго је требало да им постане јасно да су то добри пројекти и послије дужег убјеђивања те одлуке су прихватили. Надам се да ће и ове наредне бити прихваћене, јер се ту не ради о политиканству,  већ о грађанима који ће имати користи од реализације тих пројеката – закључио је Божовић.

И одборник ПДП-а у СО Источна Илиџа Раде Ћосовић истиче да су одборници скупштинске већине својим поступцима угрозили инвестиције на подручју општине Источна Илиџа.

-Узалудно смо засиједали цијели дан и усвојили буџет, а након тога оспорили одређене одлуке које значе приход у буџету. Одређене одлуке су сигурно доведене у питање. Џаба нам је ширити позитивне информације по друштвеним мрежама, ако договор изиграмо за пет минута – истиче Ћосовић.

Шеф Клуба одборника СНСД-а Небојша Шешлија изразио је задовољство што је СНСД са својим коалиционим партнерима учествовао у доношењу буџета за наредну годину.

-Морам истаћи задовољство да су наши амандмани на сам буџет усвојени – рекао је Шешлија.

Судећи по свему виђеном, узалудан је био покушај начелника општине Источна Илиџа да се издигне изнад политике, те ради у корист грађана Источне Илиџе, јер је његова добра воља ипак изиграна.

/Катера/