ИСТОЧНА ИЛИЏА- Усвојена одлука о куповини земљишта за изградњу СШЦ

1258

Скупштина општине Источна Илиџа усвојила је данас одлуку о куповини земљишта на којем ће бити грађен нови објекат Средњошколског центра „Источна Илиџа“, за шта је предвиђено 790.000 КМ.

Начелник ове општине Маринко Божовић рекао је новинарима након сједнице да је ово значајан капитални пројекат за локалну заједницу, те да је једним од раније усвојених регулационих планова предвиђена локација за изградњу школе у непосредној близини храма на Вељинама и Тржног центра „Бинго“.

Он је навео да општина нема земљиште у свом власништву, иначе би ова средстава могла да буду усмјерена за неку од фаза изградње објекта, јер је ријеч о вишемилионском пројекту.

Божовић каже да би одлука о потписивању купопродајног уговора требало да буде донесена након добијања сагласности Правобранилаштва и у складу са предвиђеном законском процедуром.

„Први корак је куповина земљишта, а затим слиједи израда пројектне документације, након чега ћемо знати тачну вриједност пројекта и кренути у обезбјеђивање средстава за изградњу. Покушаћемо да у сарадњи са надлежним министарством обезбиједимо средства за изградњу школе. Надам се да ће власти у Српској и БиХ имати слуха, чија је статутарна надлежност да граде овакве објекте, и да ћемо то реализовати веома брзо“, рекао је Божовић.

Сједници Скупштине општине Источно Сарајево није присуствовао нико од представника Средњошколског центра „Источна Илиџа“.

Одборници су на данашњој сједници усвојили и извјештај о извршењу буџета општине за првих шест мјесеци, као и приједлог ребаланса овогодишњег буџета.

На констатацију опозиције да је пуњење буџета у првих шест мјесеци слабије, Божовић је навео да је извршење 100 одсто када је ријеч о пореским приходима, док је за 20 одсто мање када је ријеч о непореским приходима.

„Ребалансом буџета заједно са кредитом од 2.400.000 КМ, буџет за ову годину требало би да у пуном остварењу износи 9.200.000 КМ. А кредит од 1.100.000 КМ остаје за буџет 2019. године“, рекао је Божовић.

Он је напоменуо да су саставни дио ребаланса овогодишњег буџета и средства која долазе од клириншког дуга, те да је прије неколико дана потписан уговор и да очекује да убрзо буду на рачуну општине Источна Илиџа.

Уговором додијељена средства намијењена су за пројекат заштите изворишта воде за пиће Сарајевско поље.

„Уговор је значајан не само за грађане Источног Сарајева, већ и много шире, јер је ријеч о заштити изворишта са којег се снабдијева цијело Сарајево“, истакао је Божовић.