ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД- Промовисана збирка пјесама “Причешће” Недељка Ковачевића

319

У Источном Старом Граду промовисана је збирка пјесама за дјецу “Причешће” аутора Недељка Ковачевића, у којој пјесник покушава да направи повезницу између дјетињства и данашњице.

Промоција збирке, која се састоји од 27 пјесама подијељених у три циклуса, организована је поводом Недјеље дјетета.

Ковачевић је рекао новинарима да се први циклус састоји од пјесама из његовог дјетињства и школовања, други о људима које свакодневно среће на Палама, док је трећи, “баснословни”, и говори о животињама, гдје свака пјесма има неку поуку.

Аутор је појаснио да у збирци покушава да направи “копчу” између два времена, када је био дијете и оног данас, с обзиром на то да се у доброј мјери разликују.

“Прије се поштовала вјера и традиција, а жене, мајке, као стуб породице, биле су те које су одржавале вјеру. Оне су нас водиле на причешће и дјецу усмјеравале у позитивном правцу. Знало се ко шта ради”, навео је Ковачевић.

Промотер промоције Сузана Милетић рекла је да је збирка пјесама пуна емоција, љубави према мајци, пријатељству, те да сусрет са пјесником има за циљ да код најмлађих развије љубав према књигама, односно према поезији.

Директор Народне библиотеке Источни Стари Град Саша Радовић рекао је да се у овој установи труде да најмлађим суграђанима доведу у госте пјеснике, глумце и музичаре, а чему се најмлађа публика увијек обрадује.

“Гостовањем Ковачевића могли смо да видимо да је стварање пјесама за дјецу веома захтјеван посао јер је ријеч о жанру који мора да испуни, не само укус најмлађе читалачке популације, већ и да дјеци пружи поруку, како љубави, тако и радости, саосјећања, среће, сазнања и спознаје”, истакао је Радовић.

Недељко Ковачевић рођен је на Палама, 21. октобра, 1966. године, гдје је завршио основну и средњу школу. Озбиљнијим писањем посветио се након Одбрамбено-отаџбинског рата објављујући неколико епских дјела.

Прву збирку дјечије поезије објавио је 2005. године под називом “Ћао, ћао, ја сам маза”, затим 2007. се публици представио збирком љубавне поезије “Откуда ви, госпођице”.

Дјецу је обрадовао 2008. године збирком поезије “Маме се краду”, а другу збирку љубавне поезије “Наложница” наредне године.

/Срна/