ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД- У Хреши освјештано спомен обиљежје палим борцима

1786

На мјесном гробљу Хреша освјештано је спомен обиљежје палим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995 и борцима који су погинули у Другом свјетском рату, а који су се борили за опстанак српског народа на овим просторима. Том приликом освјештан је и звоник на капели овог гробља уз присуство већег броја мјештана.

Одбор мјесног гробља Хреша покренуо је акцију реконструкције крова капеле, затим асфалтирање прилаза и ограђивање поменутог гробља. Општина Источни Стари Град финансијски је помогла ове активности, као и велики број мјештана. У склопу ових активности, мјесни одбор је одлучио да изгради звоник на капели и спомен обиљежје на ком су исписана имена свих бораца Хрешанске чете, 7. хрешанског батаљона који су своје животе дали за стварање Републике Српске. На истој плочи исписана су и имена бораца који су своје животе дали бранићи ово српско село у Другом свјетском рату.

Након освјештања спомен обиљежја којем је присуствовао Прота Војислав Чаркић, присутнима се обратио свештеник Милош Самарџија који је рекао да је народ овог краја вриједан, народ који зна цијенити праве вриједности и похвалио је иницијатора ове акције, Тому Цинцара.

„Народ овог краја је генерацијама посвећен одбрани својих кућних прагова, а најбољи доказ за то је што се на овој спомен плочи налази име оца који је погинуо у Другом свјетском рату, његовог сина који је погинуо у Одбрамбено отаџбинском рату као прва жртва овог краја, а унук је такође био учесник посљедњег рата, дакле све три генерације су се бориле за опстанак српског народа на овим просторима“ рекао је Самарџија.

Начелник општине Источни Стари Град, Бојо Гашановић, се у име општине, а и у своје лично име, захвалио свима који су помогли и нагласио да је изградња спомен обиљежја веома важна због будућих генерација.

“Млади нараштаји треба да знају да се народ овог простора бранио, а не вршио агресију, како то неки говоре, тако да ово обиљежје треба да буде подсјетник на све шта су становници овог простора проживјели да би одбранили своја огњишта”, рекао је Гашановић.

“Општина Источни Стари Град је издвојила значајна средства за уређење овог мјесног гробља и свих његових садржаја”, додао је Гашановић.

У име породица погинулих бораца присутнима су се обратили Миљан Јовичић и Александар Цинцар. Они су се захвалили куму звона Синиши Гавриловићу, али и свима који су учествовали у изградњи спомен обиљежја и звоника.

„Много ми значи што је спомен обиљежје подигнуто на овом мјесту. Надам се да ће се наћи неки датум којим ће се сваке године одавати почаст онима који су највише допринијели одбрани ових простора и стварању Републике Српске, а то су погинули борци. Било би добро и да се школској дјеци тог дана одржи историјски час и исприча како се наш народ баш у овој капели самоорганизовао и одлучио да се брани, поучен страдањима као што је било страдање у селу Њеманица у Другом свјетском рату. Данас када је прошло много година од завршетка овог немилог догађаја, породице погинулих бораца живе онако како живе и демобилисани борци, ратни војни инвалиди, односно дијеле исту судбину. Неки од њих су се снашли мало боље, неки мало лошије. Република Српска и нижи нивои власти су доста помагали, што не значи да и данас може и праведније и боље да се помогне тим породицама“, рекао је Александар Цинцар.

Свима који су помогли изградњи спомен обиљежја и звоника, организатор је додијелио Захвалнице.

 

 

/Катера/