ИСТОЧНИ СТАРИ ГРАД- Захваљујући начелнику општине, Петричевићи добили нову кућу

1914

Породица Петричевић из Источног Старог Града недавно је у пожару изгубила све што су деценијама стрварали. Захваљујући помоћи општине за мање од 24 часа добили су нову потпуно опремљену кућу у којој могу да наставе живот

Породична кућа Младена Петричевића у засеоку Црни Врх због неисправних инсталација изгорјела је до темеља. Младен се нашао под ведрим небом са супругом, једноипогодишњим дјететом и старом мајком. Општина Источни Стари Град пружила је помоћ и смјестила Петричевиће и кућу која је у власништву те локалне заједнице.

„Општина и начелник Бојо Гашановић одмах су прискочили у помоћ. Купили су све што треба за кућу, нове ствари, прикључили воду и струју. Оспособили су кући за један дан како би могли одмах да уселимо“, каже Младен Петричевић и додаје да би остао на улици са породицом да није било општине и начелника.

Младен је тренутно сам код куће, јер је му је супруга у болници са болесним дјететом, а и мајка је на болничком лијечењу. Ипак, када изађу из болнице имаће гдје да се врате.

Кућа и хиљаду квадрата окућнице које је општина Источни Стари Град купила прије неколико година могла би да постане трајни дом Петричевића.

„Наша намјера је била да помогнемо човјеку који је све изгубио, а има мало дијете и болесног родитеља. Желимо да он остане овдје и зато тражимо законско рјешење како бисмо му ову кућу и земљиште дали на трајно коришћење“, каже начелник општине Источни Стари Град Бојо Гашановић.

Гашановић истиче да се сада показало како је била исправна одлука да општина купи кућу која је била напуштена.

„Ово искуство нам је показало да морамо да будемо увијек спремни. Предложићу да општина у наредном периоду купи још неколико напуштених кућа које ће бити на располагању не само у оваквим трагедијама. Наша је намјера да им дамо објекте и земљу на коришћење и да им понудимо посао у локалним предузећима како би што више људи задржали на овим рубним подручјима Републике Српске“, истиче Гашановић.

Пожар који је задесио Петричевиће уништио је целокупну имовину. Да би се спријечиле веће трагедије, општина је још прије двије године донијела одлуку о изградњи Ватрогасног дома на Хреши. Ове године коначно су добили одобрење да се кредитно задуже и до краја године требао би да буде изграђен Ватрогасни дом са пет запослених ватрогасаца.

У плану је и изградња Ватрогасног дома и истуреног одјељења станице полиције на локалитету Брус.