Природни ресурси

Општина Источни Стари Град смјештена је у Источном дијелу Босне и Херцеговине. На надморској висини од 1470 метара на мјесту гдје се састају Озрен и Романија смјестило се Црепољско, ваздушна бања нарочито добра за обољеле од штитне жлијезде, многи је упоређују са Златибором. На Црепољском се налази и хотел Срце који је у мањој мјери девастиран и један је од главних атрибута Општине за бржи развој и смањење незапослености.

Дио олимпијског Требевића припада нашој општини. Шуме Требевића називају плућа града и сам по себи представља идеално мјесто за одмор и рекреацију.
Што се тиче угоститељско-туристичких објеката на подручју Требевића у функцији је дом на Челини којим управља Матична библиотека из Источног Сарајева, гдје организује ликовне колоније током љетних мјесеци и окупља умјетнике из цијелог Свијета.

Дом Енергоинвеста на Торњу је у исправном стању, али није у функцији. Исто се односи и на спорстско-рекреациони центар Привредне банке. Дом Младост као и два мања су порушени и девастирани током рата, али реализација пројекта  „Жичара“ која треба да се обнови на мјесту гдје је инсталирана прије рата, улагање у девастиране објекте чини веома атрактивним.

Туризам добива оцјену највишег приоритета, послије периода потпуне запостављености туристичког сектора са акцентом хитне реконструкције пријератног периода. Користи од туризма у руралним подручјима се почиње препознавати као елеменат подршке руралној привреди, тј. туристичком сектору.

Подручје Вучије Луке обилује богатом флором и фауном, пружа изванредне могућности за љубитеље лова. Посебно је заступљен лов на вукове, лисице, дивље свиње, зеца и срндаћа. На поменутом подручју налази се Еколошка кућа за одмор и рекреацију  која је у завршној фази изградње у приватном је власништву и грађена је у етно стилу.

Бројна села наше општине чувају традицију и народне обичаје који су овдје вијековима стварани. Специфична пјесма, народна ношња, игра, а посебно кухиња дају нашим селима одлике јединствености. Некрополе стећака средњовјековних надгробних споменика налазе се у мањим групама на подручју општине

Наша регија пружа изванредне могућности за развој зимског, сеоског и ловног туризма, у прилог томе свједочи географски положај, угодна клима, близина града Сарајева , као и  Националног парка Скакавац, а у склопу кога се налази величанствени истоимени водопад, надалеко познат по својој снази, висин и, јединственој и непоновљивој љепоти.

Бескрајна природна љепота као и традиционална  гостољубивост наших становника никога не остављају равнодушним.