ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Гран при додијељен филму „Призван, позван“ из Србије

210

Гран при „Стећак Кнеза Павла“ за најбољи филм на Међународном филмском фестивалу „Први кадар“ додијељен документарном филму „Призван позван“ редитеља Луке Папића и Срђа Вуче из Србије.

Према оцјени жирија, који су чинили редитељи Драган Елчић, Дејан Петровић и Хаџи-Александар Ђуровић, ријеч о надреалном, трагикомичном документарцу у чијем су фокусу бивши предсједнички кандидати који се присјећају учешћа на првим вишестраначким изборима у Србији.

Награда „Капија Зворника“ за најбољу режију припала је Јелени Раденовић из Србије за филм „А, Исток река тече“.

Награде „Печат кнеза Павла Раденовића“ за најбољи кратки играни филм у селекцији „Кратке приче“ додијељен је филму „Тона сладоледа“, аутора Сандре Георгиеве из Сјеверне Македоније, а за најбољи документарни филм у селекцији „У фокусу“ припао је остварењу „У разбијено огледало“, аутора Борхе Паскала из Шпаније.

„Печат кнеза Павла Раденовића“ за најбољи документарни филм у селекцији „Екс-Ју у фокусу“ додијељен је филму „Јоцо и Нијаз иду у Пекинг“ Зорана Кубуре из БиХ, а за најбољи филм у селекцији „ТВ у фокусу“ припао је филму „Посљедњи балкански каубој“ чији је аутор Сабидин Алију из Сјеверне Македоније.

Награде „Филмска клапа“ за најбољи студентски документарни филм у селекцији „Нови погледи“ додијељен је филму „Ева“, аутор Олге Смирнове из Русије, а за најбољи студентски кратки играни филм у селекцији „Кључ за филм“ припала је филму „5/3/0“ аутора Данила Станимировића из Србије.

Специјалне награде „25. фрејм“ жири је додијелио филму „Мој Бранко не лаже“ аутора Бранка Лазића из Републике Српске и филму „Очевина“ Стефана Томића из Републике Српске.

Специјална признања Савјета фестивала додијељена су филму „Искривљени јарам“, аутора Јарослава Лобчева из Русије, те остварењу „Звоно јелена“, чији је аутор Едит Јакоб из Мађарске.

Лобчев и Јакобова захвалили су организаторима Фестивала на доброј организацији и гостопримству.

У новој такмичарској селекцију играних филмова из региона „Трагање“, жири који су чинили редитељи Срђан Савић, Милан Тодоровић и Ненад Павловић једногласно је одлучио да награда „Кључ Катере“ припадне филму „Кајмак“ Милча Манчевског из Сјеверне Македоније.

Специјално признање у оквиру ове селекције припало је филму „Пробуди ме“ Марка Шантића из Словеније.

Умјетнички директор Фестивала Александра Митрић Штифанић рекла је новинарима да је овогодишњи фестивал имао богат такмичарски и пратећи едукативни програм.

„Фестивал је показао зрелост и то да је спреман за 18. издање. Нова селекција регионалних играних филмова Трагање у оквиру које је приказано пет филмова, који су учествовали на најзначајнијим филмским фестивалама у свијету, показује да Фестивал обогаћује програм и сврстава се у најзначајније филмске манифестације на овим просторима“, навела је Штифанићева.

Редитељ Драган Елчић рекао је да су поноси што је овај фестивал за 17 година дошао на респектабилан ниво, не само за регион, него и шире.

„Борба да се опстане у оним најтежим околностима до данашњег дана је главна побједа коју је Фестивал извојевао. Фестивал је добио крила, развија се и добијаће неке нове форме и димензије“, рекао је Елчић.

Он је додао да су ове године студентски филмови добили нову димензију, на шта је посебно поносан.

Филмски критичар и директор Филмског фестивала у Нишу Срђан Савић рекао је да ће нова селекција „Трагање“ допринијети да „Први кадар“ буде још занимљивији.

Он је напоменуо да се показало да је ова селекција била јако интригантна, да није било лако доносити одлуке, а велико је било и интересовање публике.

Приказивањем најбољег филма „Призван позван“ у Културном центру Источно Ново Сарајево данас ће и званично бити завршен 17. Међународни филмски фестивал „Први кадар“.

Фестивал су подржали Аудио-визуелни центар Републике Српске, градови Источно Сарајево и Зворник, те општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Мото овогодишњег фестивала је био „Имаш ли идеју?“.

Медијски спонзори су Новинска агенција Републике Српске – СРНА и Радио-телевизија Републике Српске.

/Срна/