ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Иницијатива да ОЦ „Јахорина“ снизи цијене ски-паса и паркинга за мјештане

592

Општина Источно Ново Сарајево покренула је иницијативу да Олимпијски центар /ОЦ/ „Јахорина“ снизи цијене ски-карата и паркинга за становнике града Источно Сарајево.

Иницијативу је данас на конференцији за медије представио начелник општине Јован Катић, прецизирајући да је од ОЦ „Јахорина“ још у марту, након што је ОЦ у фебруару једнострано и без разлога прекинуо погодности за скијање дјеце из градских општина, тражено снижење цијена ски-карата и паркинга за 50 одсто.

„Нисмо добили одговор на тај допис и ми смо опет упутили допис у августу по сазнању да је изашао нови цјеновник услуга који је повећан у односу на претходну и раније године, те да не подразумијева погодности за становнике Источног Сарајева“, рекао је Катић и навео да до сада није добијена никаква назнака да је ОЦ спреман да коригује цијене.

Катић је оцијенио да је повећањем цијена Јахорина постала недоступна за грађане Источног Сарајева и додао да у разговору са ОЦ треба тражити начин да се снизе цијене за становнике градских општина.

„Овом конференцијом за новинаре не желимо да умањимо све оне позитивне активности које ОЦ ради на Јахорини, као ни инвестиције које су уз огромну подршку Владе Републике Српске реализовали на Јахорини, чиме је ова планина подигнута високо на љествици“, истакао је Катић.

Он сматра да је у разговору са менаџментом ОЦ „Јахорина“ могуће пронаћи најбољи модалитет који би олакшао боравак житеља Источног Сарајева на овој планини, између осталог да треба размотрити који су то периоди кад је најмања гужва и који би био максималан број дана за кориштење повластица.

Подсјећајући да је општина Источно Ново Сарајево недавно потписала уговор са Националним парком „Сутјеска“, којим је за становнике ове општине предвиђен попуст од 30 одсто на све услуге, Катић је изразио увјерење да ће заједничким напорима бити пронађен начин за корекцију цијена за боравак на Јахорини.

„Ако не, онда ћемо покушати да издвојимо одређена финанијска средства и помогнемо одлазак на Јахорину рањивих категорија становништва“, рекао је Катић, констатујући да до сада ОЦ „Јахорина“ ниједан дио своје добити није вратила грађанима Источног Новог Сарајева кроз неке активности.

Иницијативу је подржао и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, истичући да су начелници свих шест општина у саставу Града сагласни да становници заслужују бољу и јефтинију услугу.

„Општина Источно Ново Сарајево покренула је ову иницијативу ка ОЦ и граду“, објаснио је Ћосић и навео да је град још у априлу упутио допис ОЦ „Јахорина“ тражећи разговор о погодностима за становнике градских општина, а у којем је дефинисан приједлог да се настави трогодишња пракса бесплатног скијања за дјецу, за шта град сноси трошкове превоза.

Према његовим ријечима, град је предлагао да ОЦ „Јахорина“ снизи цијену паркинга за становнике Источног Сарајева са 15 на 10 КМ дневно и за таксисте са 250 на 150 КМ мјесечно.

„Имао сам састанак са директором ОЦ Дејаном Љевнаићем и пренио му ове приједлоге. Добио сам начелно обећање да ћемо разговарати о свему томе“, рекао је Ћосић и додао да је након свега стигао позив ОЦ за бесплатно скијање за дјецу која објаве најбоље литерарне радове.

Оцијенивши да до децембра и званичног отварања ски сезоне има довољно времена за разговор и договор на трагу покренуте иницијативе, Ћосић је подсјетио да је Влада Републике Српске у Јахорину у задњих 12-13 година инвестирала више од 200 милиона КМ и да даје безусловне гаранције за сваки пројект који ради ОЦ.

„А Владин новац је и новац грађана Источног Сарајева. Грађани Источног Сарајева инвестирају на Јахорини посредством Владе дио новца који се прикупи од индиректних пореза на овом подручју, али не добијамо довољан бенефит од овог предузећа. А тај новац је могао бити инвестиран у неке друге пројекте у Источном Сарајеву“, закључио је Ћосић.

Он је истакао да се не смије дозволити да 65 хиљада становника Источног Сарајева и још 35 хиљада до 40 хиљада који гравитирају Граду не осјете никакву корист и буду удаљени од Јахорине.

Ћосић је рекао да нема конфликта између локалне заједнице и ОЦ „Јахорина“, за који каже да ако се представља као друштвено одговорна компанија, треба да покаже одговорност према људима, што оваква цјеновна политика никако није.

Предсједник СО Источно Ново Сарајево Ведран Јованчић најавио је да ће на сљедећој редовној сједници СО упознати одборнике са овом иницијативом, те да ће на сједници СО Града Источног Сарајева разматрање иницијативе предложити као тачку дневног реда.

/Срна/