Источно Ново Сарајево- Одличан одзив акцији добровољног давања крви

86

Традиционална акција добровољног давања крви у оквиру Спасовданских свечаности поводом славе и Дана општине Источно Ново Сарајево организована је данас с циљем подршке службама трансфузије болница у Источном Сарајеву и Фочи.

Акцију је организовало Удружење добровољних давалаца крви Сарајевско-романијске регије, чији предсједник Госпава Пејић истиче да је одзив одличан.

„Дошли су нам гости из Никшића, Београда и многих друштава у Републици Српској. Акцији су се одазвали и припадници Оружаних снага БиХ који нас годинама подржавају на овај дан“, рекла је Пејићева Срни.

Она је навела да се ова акција организује већ 20 година, те захвалила општини Источно Ново Сарајево која је протеклих неколико година била генерални спонзор овог хуманитарног окупљања.

Акција чији је мото „Воли ближњег свог, поклони живот!“ организована је у оквиру Спасовданских свечаности поводом славе и Дана општине Источно Ново Сарајево, као и поводом обиљежавања 14. јуна – Свјетског дана добровољних давалаца крви.

Свјетски дан добровољних давалаца крви обиљежава се 14. јуна већ 20 година.

На тај датум је рођен Карл Ландштајнер, аустријски љекар и биолог, „отац трансфузиологије“, који је открио крвне групе и за то добио Нобелову награду.

Одлуку о проглашавању Свјетског дана добровољних давалаца крви донијели су Свјетска здравствена организација, Међународна федерација Црвеног крста и Црвеног полумјесеца, Међународно удружење трансфузиолога и Међународно удружење добровољних давалаца крви.

/Срна/