ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Одржана прва радионица „Мали баштовани“

190

У дворишту Основне школе /ОШ/ „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву јуче је одржана прва радионица у оквиру пројекта „Мали баштовани“ гдје су дјеца учила о сјетви, садњи поврћа, али и о значају производње здраве хране.

Водитељ радионице Бојана Крстић рекла је да пројекат „Мали баштовани“ постоји већ двије године, а спроводи га Центар за стратешки развој из Бањалуке у сарадњи са Институтом за генетичке ресурсе.

„Заправо је то била идеја једног тате да својој дјеци која живе у граду омогући активности у природи, да има башту гдје ће они да уче о биљкама, њиховом узгоју, односно да им појасни да то све не расте у супермаркетима, него на који начин долазимо до хране и колико је тај посао некада захтјеван и тежак“, истакла је Крстићева.

Она је додала да је реализација пројекта почела у Бањалуци прије двије године уз тада финансијску помоћ америчке Амбасаде у БиХ, а у међувремену је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске препознало вриједност пројекта и преузело је финансирање.

„Прошле године пројекат је заживио у Бијељини, а од ове године и код нас у оквиру Основне школе Свети Сава„, истакла је Крстићева, која је предсједник Удружења „Мали истраживачи“ из Источног Сарајева.

Она је додала да је пројекат намијењен дјеци узраста од три до десет година, али да то није ограничење, те да могу да долазе и млађи у пратњи родитеља, као и старији који желе да се укључе у рад.

„Радионице су бесплатне и родитељи могу да пријаве дјецу путем Фејсбук страница удружења Мали истраживачи и Мали баштовани гдје ће добити све додатне информације“, истакла је Крстићева.

Она је напоменула да временски услови нису дозволили да се раније организује прва радионица у Источном Сарајеву, иако је било планирано да почетком маја почну са радом.

„Данас су дјеца била веома ангажована и сви су се укључили, тако да смо пресадили саднице парадајза које смо добили од Института за генетичке ресурсе. Сва сјемена добијамо од њих, тако да су то наша аутохтона сјемена која чувамо и на крају сезоне враћамо Институту. И то нас учи једном кругу чувања и производње и домаћинског односа“, додала је Крстићева.

Она је навела да радионице тек почињу и могуће је да ће трајати до октобра, а тренутно трају пријаве и када буде познат тачан број дјеце, биће одређени термини радионица.

„То ће да буде или у поподневном термину, да ли радним даном или викендом, видјећемо како ће одговарати родитељима. Молим родитеље да припреме гумене чизме и неку стару гардеробу за прљање и да доведу дјецу да уживају“, поручила је Крстићева.

Ученице трећег разреда ОШ „Свети Сава“ Мила Крстић и Нина Стајић истакле су да су са уживањем учествовале у радионици, да су посадиле парадајз и паприку и да им је то било много занимљиво.

Крстићева је рекла да дјеца могу да се забаве и без телефона и да направе нешто своје, што ће им бити њима корисно, а Стајићева је навела да је ово била прилика да много тога научи о биљкама, али и да се лијепо дружи са вршњацима.

Марко Крстић каже да је први разред и да је научио да је много боље да људи сами себи саде биљке, без прскања, а да их мање купују.

/Срна/