ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Повећан број одборника, Дом здравља прешао на трезорско пословање

60

Скупштина општине Источно Ново Сарајево једногласно је данас усвојила одлуку о измјени општинског Статута, којом се због повећања броја становника у овој локалној заједници, број одборника са досадашњих 19, повећава на 21 од наредног изборног циклуса.

Предсједник Скупштине Ведран Јованчић рекао је новинарима да је ова одлука донесена ради усклађивања са Изборним законом Републике Српске који је прецизирао да 19 одборника имају скупштине чије општине имају до 11.000 регистрованих бирача, а да су по посљедњим информацијама у Источном Новом Сарајеву регистрована 11.792 бирача.

Он је нагласио да је ова одлука у складу са изборним законима Републике Српске и БиХ.Јованчић је нагласио да би у наредном периоду требало доћи до промјена у Скупштини града Источно Сарајево, с обзиром на то да се повећањем броја одборника у Скупштини општине Источно Ново Сарајево стичу услови да ова локална заједница умјесто досадашњих пет, од наредних избора делегира шест одборника у градски парламент.

„По подацима које имамо из Централне изборне комисије /ЦИК/ дошло је до смањења броја бирача у општини Соколац, којих је сада мање од 11.000. Мислим да ће соколачка Скупштина морати да одржи сједници на којој ће донијети одлуку о смањењу броја одборника са 21 на 19 и самим тим ће имати једног одборника мање у градској Скупштини“, појаснио је Јованчић.

Одборници су једногласно усвојили и одлуку о увођењу Дома здравља Источно Сарајево у трезорски систем пословања општине Источно Ново Сарајево, што ће према ријечима Јованчића омогућити стабилније и једноставније пословање ове локалне заједнице.

Јованчић је рекао да је одлука донесена у складу са закључком Владе Републике Српске и акционим планом, којим је предвиђено да домови здравља пређу на трезорско пословање.“Ми смо морали усвојити ову одлуку до краја априла како би ресорно Министарство у наредном периоду измирило све пореске обавезе према радницима Дома здравља.

То значи већу стабилност у финансирању Дома здравља јер ће се обавезе, које ће бити много веће од транше Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске, општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, планирати у буџетима“, рекао је он.

/Срна/