ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Потписан споразум о сарадњи са Сверуском државном библиотеком

163

Директор Матичне библиотеке Источно Сарајево Наташа Кулашинац и директор Сверуске државне библиотеке стране књижевности „М.И. Рудомино“ из Москве Јулија Анатољевна Созина потписале су данас споразум о сарадњи.

Споразум предвиђа сарадњу у библиотечко-информационој сфери, дигитализацији културног насљеђа, аутоматизацији библиотечко-библиографских процеса и сродних области, као и у реализацији културних, образовних програма и пројеката, саопштено је из Матичне библиотеке Источно Сарајево.

Овим споразумом ствара се могућност да Матична библиотека и Сверуска државна библиотека стране књижевности убудуће заједнички организују изложбе, конференције, семинаре и обуке, као и да ће на основу резултата сарадње припремати заједничке публикације и о томе обавјештавати јавност.

Споразум обавезује обје установе да размјењују информације и материјале за међународне изложбе и националне часописе, укључујући и електронске, ради попуњавања фондова.

Обје установе су се обавезале да ће помагати једна другој у реализацији издавачких пројеката, а посебно у области преводилачких активности, укључујући преводе класичне и модерне националне књижевности.

Споразум обавезује обје стране на размјену практичних искустава у очувању културног насљеђа, укључујући и област очувања, конзервације и рестаурације библиотечких фондова.

Потписивање Споразума за обје стране подразумијева бољу сарадњу у будућности на различитим пројектима, као и обогаћивање фондова библиотека и културних програма.

Овом приликом Матичној библиотеци је поклоњен и значајан број књига на руском језику, наведено је у саопштењу.

/Срна/