ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Представљен роман „Послије забаве“ аутора Свете Грабовца

349

Бањалучки књижевник Стево Грабовац синоћ је у оквиру Сајма књиге у Источном Сарајеву публици представио свој најновији роман „Послије забаве“, који обухвата више тема, али се све врти око једне – злочина.

Грабовац је новинарима рекао да се у овом роману истражује и историја једне породице, града, пријатељства и односа који су започети прије рата, прекинути током рата, па послије настављани.

„Како једна прича повлачи хиљаду других, тако сам покушао да се надовезујем на главну тему, око које се као нека паукова мрежа све то заплиће. То је један широк спектар тема које се односе на различите генерације кроз различит временски период“, нагласио је Грабовац.

Према његовим ријечима, процес писања романа је ишао веома лако, али је скупљање грађе, развијање идеје трајало веома дуго, можда чак 10, 15, па и више година.

Професор на Универзитету у Источном Сарајеву и комодератор промоције Дарко Ковачевић рекао је да је уз промоцију најновијег романа „Послије забаве“ публици у Источном Сарајеву представљен и нешто старији роман „Мулат албино комарац“.

„Ријеч је о два веома лична романа која се индиректно и директно дотичу ратних дешавања у БиХ, кроз судбину једног младог човјека затеченог у свему томе, као и посљедицама на његов каснији живот. Романи су написани веома детаљно, озбиљно и потресно. Ја припадам тој генерацији, па могу да се идентификујем са њима“, навео је Ковачевић.

Ковачевић је рекао да ова два романа заслужују пажњу јер не шире никакав вид мржње, а дају једну субјективну, али свеобухватну слику из перспективе једног тринаестогогодишњака којег нико није питао да ли жели да преживи оно што га је задесило.

Директор Матичне библиотеке Наташа Кулашинац рекла је да је Грабовац један од млађих аутора из Републике Српске, те да јој је посебно драго што ће публика у Источном Сарајеву имати прилику да присуствује тек другој промоцији његовог најновијег романа.

Кулашинчева је подсјетила и да је Грабовчев прошли роман ушао у ужи избор за Нинову књижевну награду, што га чини једним импресивним аутором.

Сајам књиге организује Матична библиотека, у оквиру културно-забавне манифестације под називом „Љето у Источном Новом Сарајеву“, а траје до петка, 18. августа.

/Срна/