ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Промовисана књига „Међа“ аутора Младена Марковића

172

Матична библиотека Источно Сарајево организовала је синоћ промоцију књиге „Међа“, аутора Младена Марковића, који у свом роману првенцу говори о заборављеном сеоском животу, а главни мотив му је указати на урушавање села, сеоских обичаја и традиције.

„Жанровски, између романа и дуже приповијетке, књига Међа тематизује еминентно балкански мотив. Јунаци Марковићеве књиге су тежаци који су свикли на тежак сељачки живот, а његови ликови реконструишу давне догађаје који су водили трагичном крају“, каже библиотекар Матичне библиотеке Слађана Братић.

Према њеним ријечима, све међе које аутор помиње генеришу нове приче, па се ова проза може посматрати и као колаж многобројних епизода у којима се открива и нарав времена, тако да се овај роман може сматрати хроником прошлог времена.

Аутор књиге „Међа“ Младен Марковић рекао је новинарима уочи промоције да овај роман не третира, што то можда наслова имплицира, само ратну тематику, него два основна мотива – међу, као границу, и урушавање села.

„У овом роману покушао сам да у контекст половине прошлог вијека ставим и освијетлим улогу наших жена и дјеце, при чему нисам могао да пренебрегнем ни вријеме Инфорбироа“, рекао је Марковић.

Он је додао да осим прозе пише и поезију, што ће уз његов нови роман, бити дио његових будућих пројеката.

Према његовим ријечима, читање српских класика /Пекић, Павић, Басара/ навело га је да покуша и да пише.

„Међа је, веле боље познаваоци прилика, замишљена линија која раздваја двије катастарске честице. То је, другим ријечима, линија до које се протеже правна власт власника некретнине – њиве, шљивика, ливаде, зарасле стрњике, али – међа је далеко пунија и сложенија ријеч, поготово тамо гдје она представља мјерну јединицу живота”, појашњава рецензент овог романа Горан Дакић.

Он истиче да је Марковић добро уочио да је „међа граница, и то она граница која често дијели живот од смрти, људе од нељуди, храбре од кукавица…“

Марковић је рођен 10. децембра 1975. године у Зворнику, основну школу завршио је у Милићима, а Техничку војну школу у Крушевцу, док данас ради као професионално војно лице у Сарајеву.

/Срна/

Фото: РТВИС