ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Промовисана књига „/О/чај у шољици кафе“ Сандре Алек

205

У Источном Новом Сарајеву синоћ је промовисана књига „/О/чај у шољици кафе“ аутора Александре Шаренац, односно Сандре Алек.

Промоцију је организовала Матична библиотека Источно Сарајево. Рецензент књиге Сњежана Ђоковић навела је да „/О/чај у шољици кафе“ друга збирка ове пјесникиње, која поезијом као да развија наративно причање, склапајући пазле од више десетина мислених искри.

Ђоковићева каже да је ова збирка једна врста филозофске расправе аутора са самом собом, која је написана поетски и која више тежи односу према Богу и божанском, него што тежи физичком.

„То је нека одлика њене поезије, која је заправо негдје проткана и античким мотивима, али и тежи православним неким мотивима и историјским, који се провлаче“, навела је Ђоковићева.

Она наводи да уколико се самостално посматра свака од пјесама могу се наћи карактеристике различитих поетских праваца, разнолике стилске фигуре, необични фразни стихови сложени у причу.

Александра Шаренац је поријеклом из Горажда. Бави се књижевном критиком, есејистиком и библиотекарством, а тренутно живи и ради у Београду.

Шаренчева је изјавила новинарима да је збирка „/О/чај у шољици кафе“ или „Чај у шољици кафе“, уствари наставак прве збирке која се зове „Иза погледа“ и која је објављена 2019. године.

„Обје књиге су део трилогије, пошто пишем и трећу књигу. Реч је о љубавној поезији или боље рећи о путевима љубави, о преображајима љубави. Инспирација је орфички мит. Он се провлачи кроз све три збирке. Просто, то је неки језик који користим у поезији митолошки“, навела је она.

Након промоције у Источном Новом Сарајеву, Шаренчева ће се наредних дана представити и публици на Палама, Источном Старом Граду и Вишеграду.

/Срна/