ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Акција бесплатног мјерења крвног притиска и шећера у крви

167

Висок крвни притисак и дијабетес су „тихе убице“ када је у питању здравље становништва са подручја Источно Сарајево, рекла је љекар Дома здравља Источно Сарајево Лана Мрдовић подовом Свјетског дана здравља.

Мрдовићева је навела да су тим поводом данас организовали акцију бесплатног мјерења крвног притиска и шећера у крви на Тргу Републике Српске у Источном Новом Сарајеву како би подигли свијест становништа о значају превентивног дјеловања.

Она је истакла да су превентивни прегледи и едукација становништа јако важни, додајући да је незнање највећи убица.

„Уколико нешто не знате, склонији сте да направите грешке када је здравље у питању. Наш циљ је да спријечимо те грешке, односно да их ублажимо“, нагласила је Мрдовићева.

Она сматра да је вакцинација табу тема на овом подручју јер се људи више фокусирају на њене нежељене ефекте, него позитивне.

„Према мом мишљењу, вакцинација је обавезна. Свако има право избора али би требало да буде обавезна ради превенције обољења која се могу створити унутар друштва“, указала је Мрдовићева.

Слоган обиљежавања Свјетског дана здравља ове године је „75 година унапређења јавног здравља“ и значајан је по томе што је у претходних седам и по деценија одговорено свим јавно здравственим изазовима са основним циљем постизања „здравља за све“.

Први састанак Свјетске здравствене скупштине коју је организовала Свјетска здравствена организација одржана је 1948. године, а одлуком скупштине 7. априла је одређен за Свјетски дан здравља и почео се славити од 1950. године.

/Срна/