ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Амерички писац Пол Остер вриједан проучавања, а првенствено читања

107

Амерички писац Пол Остер је неко кога вриједи проучавати и читати у овом времену када култура читања прилично нестаје и када се све своди на кратке форме и садржаје, те је веома важно људима понудити писца чија су дјела репрезентативна и вриједна, истакао је доктор лингвистичких наука запослен на Електротехничком факултету Универзитета у Источном Сарајеву Дарко Ковачевић.

Ковачевић је на предавању „Умјетност приповиједања: сјећање на Пола Остера“ уприличеном у оквиру Сајма књига у Источном Новом Сарајеву, рекао да је Остер веома значајан писац из домена постмодерне америчке књижевности и да је, за разлику од многих америчких писаца, имао велику и снажну рецепцију на овом простору, захваљујући првенствено преводилачком дјеловању профсора Иване Ђурић Пауновић и издавачкој кући „Геопоетика“.

„У том смислу он представља веома значајног писца чија су дјела један од фундамената књижевности крајем 20. и у 21. вијеку и у том смислу његов опус представља нешто што вриједи да се представи, а овај сајам је права прилика за то“, изјавио је новинарима Ковачевић.

Ковачевић је истакао да се Остерова репрезентативност састоји у томе што је он изузетан наратор, као приповједач, пише веома јасно, прецизно и са великом количином детаља, а у томе слика ликове, ситуације, те догађаје на снажан и упечатљив начин, тако да то представља велику књижевну вриједност.

„У књижевности је то веома значајно јер неки писци због свог стила писања, колико год да су квалитетни, не успијевају да стигну до ширих народних маса, а неки својим стилом писања повлађују ширим народним масама, а Остер је нека средина“, нагласио је Ковачевић.

Библиотекар у Матичној библиотеци Источно Сарајево Слађана Братић, која је организатор Сајма књига, рекла је да је Ковачевић управо докторирао са темом „Умијеће приповиједања Пола Остера“.

Оне је додала да је Остер значајан амерички књижевник који је оставио трага на свјетској сцени, али има изузетног утицаја и на европску књижевност.

„Ово предавање извело нас је изван граница БиХ, чак изван европских граница“, истакла је Братићева, те додала да ће сутра у оквиру Сајма бити уприличена промоција романа Јоване Лазовић „Жалосна радост“, који говори о томе шта се догађало у Рудом за вријеме рата, о потресним људским судбинама, али ипак један дубоко антиратни роман.

Братићева је додала да ће након тога бити промовисана и књига „Заборављена Милица Мирон“ приређивача Маријане Петронић.

Она је навела да је Миронова значајна књижевница, поетеса, културни и просвејтни радник, особа која је упркос свему што је урадила, скрајнута, и која је посљедње године живота првела на Палама гдје је и преминула.

Сајам ће трајати до четвртка, 15. августа, а организован је у оквиру манифестације „Љето у Источном Новом Сарајеву“, чији је покровитељ ова општина.

/Срна/