ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Више од 30 излагача на манифестацији „Дани рогатичког кромпира и романијског кајмака“

257

Више од 30 излагача представило се у суботу у Источном Новом Сарајеву на Изложбено-продајној сајамској манифестацији „Дани рогатичког кромпира и романијског скоруп кајмака“, која је одржана трећи пут у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Јована Тодоровић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди ресорног министарства – Подручна јединица Источно Сарајево изразила је задовољство што је из године у годину све већи број излагача кромпира, али и кајмака.

„Важно је да окупљамо наше пољопривредне произвођаче, удружујемо их и промовишемо на јединствен начин, а све с циљем проналаска лакшег тржишта њихових производа, јер имају квалитет и то заслужују“, рекла је Тодоровићева.

Тодоровићева је напоменула да је романијски скоруп кајмак заштићен ознаком географског поријекла, а рогатички кромпир је у процесу добијање те ознаке.

„Надам се да ћемо већ наредну годину моћи да се похвалимо са два производа која су заштићена ознаком географског поријекла са наше регије“, истакла је Тодоровићева.

Жељка Пејовић из Пољопривредног кластера „СРП“ истакла је да је рогатички кромпир препознатљив и додала да су манифестацију подржали општине Источно Ново Сарајево, Рогатица, Аграрни фонд града Источно Сарајево, као и један од међународних фондова.

Драгиомир Џида са Борика из Рогатице каже да се бави пољопривредом производњом сјеменског и меркантилног кромпира.

„Ова година је била тешка, али кромпир је добро успио и доброг је квалитета, задовољни смо. Садимо негдје око 15 тона сјеменског и око 11 тона меркантилног кромпира. Цијене су врло повољне око 1,50 до 1,60 КМ“, рекао је Џида.

Предсједник Удружења произвођача „Романијски скоруп-кајмак“ Нада Максимовић рекла је да је ријеч о традиционалном начину производње кајмака, димљеног, по чему су јединствени.

„Успјели смо да заштитимо наш производ, односно рецептуру прављења нашег кајмака. Појављујемо се на свим сајмовима, препознају људи квалитет и за сада немамо проблем са продајом. Цијена је 30 КМ“, истакла је Максимовићева.

Она је рекла да тренутно на подручју три општине – Рогатица, Соколац и Хан Пијесак имају око 20 чланова.

Предсједник Удружења произвођача гатачког кајмака Драгана Миловић рекла је да су први пут на овој манифестацији и да су задовољни организацијом.

„Очекујемо лијепо дружење, размјену искустава. Нас је 26 чланица Удружења које се бавимо производњом кајмака. Квалитет је препознат и немамо проблем са пласманом. Кајмак из каце је 30 КМ, а из мјешине 35 КМ“, рекла је Миловићева.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић истакао је да је Општинској управи драго јер може да подржи овакве манифестације, с циљем промовисања гастрономије овог подручја и домаћих производа.

Посјетиоци су, осим културно-забавног програма, имали прилику и за дегустацију традиционалних јела од кромпира, а у оквиру ове манифестације организована је и продаја изложених производа.

/Срна/