ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- За шест мјесеци суфицит од 123.410 KM

405

Скупштина општине Источно Ново Сарајево усвојила је на данашњој сједници извјештај о извршењу буџета за шест мјесеци ове године који је остварен у износу од 5.826.906 КМ, док су расходи 5.703.496 КМ, те је суфицит 123.410 КМ.

Одборници су усвојили и Нацрт ребаланса буџета за ову годину од 14.400.973 КМ, што је за 20,4 одсто више у односу на планирани буџет од 11.960.584 КМ.

Замјеник начелника Александар Костовић истакао је да је Нацртом ребаланса предвиђено повећање буџета за 2.400.000 КМ.

Костовић је нагласио да је основни разлог за израду ребаланса буџета покриће дефицита из прошле године, динамизирање инвестиционих активности кроз повећање степена изградње капиталних пројеката и повећање буџетске потрошње.

Он је истакао да су на данашњој сједници усвојени и извјештаји о раду начелника у органима комуналних предузећа чији је капитал у власништву општине и информацију о раду комуналних предузећа „Рад“, „Водовод и канализација“ и „Свети Марко“ и „Топлана“ Источно Ново Сарајево.

„Свако од ових предузећа имало је своје изазове и проблеме у протеклом периоду, али они добро раде свој посао“, рекао је Костовић и додао да је у току ове године највише проблема имало предузеће „Водовод и канализација“ које су добрим дијелом ријешили да би становници имали редовно снабдијевање водом.

Костовић је нагласио да „Топлане“ шире постојећу мрежу и повећавају број корисника и нада се да ће у наредној години бит завршена и набавка нових котлова. Он је истакао да предузеће „Рад“ надљудским напорима добро обавља свој посао.

Скупштини се данас обратио и директор Дома здравља Источно Сарајево Дејан Шешељ са молбом да Скупштина да сагласност за кредитно задужење од 250.000 КМ ове здравствене установе да би набавили дефибрилатор и ултразвук и санитетско возило.

Предсједник Скупштине општине Источно Ново Сарајево Ведран Јованчић рекао је да не постоји никаква политичка конотација у вези са кредитним задужењем Дома здравља Источно Ново Сарајево и да сагласност даје ресорно министарство, а не општина.

Јованчић је истакао да ће општина до краја ове седмице Дому здравља додијелити амбулантно возило.

Он је рекао да је Скупштини предложио да у Приједлогу ребаланса буџета буду издвојена средства и да општина купи дефибрилатор и ултразвук који су потребни за функционисање ове здравствене установе, јер су постојећи застарјели.

„Дом здравља посједује те апарате, али су застарјели, а ако би чекали сагласност ресорног министарства то би била дужа процедура“, рекао је Јовичић.

Одборник СДС-а Стефан Игњатовић рекао је да Клуб СДС-а није гласао за извршење буџета за шест мјесеци, јер, како је навео, да није било прихода од игара на срећу и пореза данас би буџет општине био у дефициту око 700.000 КМ.

Он сматра да је буџет лоше испланиран и да приликом ребаланса мора бити великих корекција да не би на крају године били у дефициту.

Игњатовић је нагласио да нису подржали ни извјештаје о раду комуналних предузећа јер сматрају да имају прекомјеран број запослених.

/Срна/