ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Изложба „Српске православне цркве – нацрти и пројекти /1878-1941/

173

На Тргу Републике Србије у Источном Новом Сарајеву данас ће ова општина и Архив БиХ организовати изложбу „Српске православне цркве – нацрти и пројекти /1878-1941/“, у оквиру манифестације „Принципови дани“.

Овом изложбом широј јавности биће показане важније грађевине саграђене, односно реконструисане и адаптиране, у вријеме аустроугарске управе и Краљевине Југославије и тиме обогатити знање о историјском и културном насљеђу Срба у БиХ, саопштено је из општине Источно Ново Сарајево.

Овом изложбом биће приказане вриједности које су оставиле претходне генерације као информације о српском постојању на овим просторима, забиљежене на различитим историјским материјалима и писане различитим језицима и писмима.

Изложба је резултат сарадње Општинске управе Источно Ново Сарајево и Архива БиХ, која је дефинисана протоколом о сарадњи потписаном прошле године у ово вријеме.

Изјава за медије биће прије почетка изложбе, који је предвиђен у 19.00 часова на Тргу Републике Србије.

Од 20.00 часова најављен је концерт „У сусрет Видовдану“ на којем ће учествовати солисти Маја Новосел, Милица Станишић, Анастасија Ђорђић, Тамара Митровић, те инструментални ансамбл Лука Новосел, Драшко Спасојевић, Александар Митровић, Бранимир Томић и Сташа Ђурић. Гост на концерту је Милица Досковић.

Концерт ће бити одржан у амфитеатру Парка Гаврило Принцип, а у случају лоших временских услова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

Сутра у 10.00 часова биће положено цвијеће на гроб Гаврила Принципа на гробљу Свети арханђели Георгије и Гаврило у Сарајеву, док је за 12.00 часова најављено полагање цвијећа на споменик Гаврилу Принципу у Источном Новом Сарајеву.

Од 19.00 часова биће представљени радови петог сазива Ликовне колоније „Бели вук“ у Културном центру Источно Ново Сарајево, а у 20.00 часова је Видовданска академија.

У четвртак, 29. јуна, посљедњег дана манифестације, биће одржана „Конференција беба“ у Источном Новом Сарајеву на Тргу Србија од 18.30 часова.

/Срна/