ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Изложба фотографија „Слике живота, фотографије Албера Кана: Приштина, Призрен, Липљан и Грачаница 1913. године“, у сриједу, 26. јуна

104

Изложба фотографија под називом „Слике живота, фотографије Албера Кана: Приштина, Призрен, Липљан и Грачаница 1913. године“, аутора Марка Марковића и Горана Судимца, биће одржана 26. јуна 2024. године у 19 часова у Народном позоришту Источно Сарајево.

Из општине Источно Ново Сарајево саоштавају да се на фотографијама осјећа дух времена новоослобођених градова и села, као и животни детаљи на историјском прелазу из Османског царства у Краљевину Србију.

„Ријеч је о јединственом тренутку гдје се на терену, у новом контексту, виде локални становници, занатлије, трговци, официри и војници побједничке војске, као и новинари, фотографи и чиновници на Косову и Метохији и Старој Србији“, додају из ове општине. Објашњавају да ову изложбу чини 80 фотографија из живота обичних људи, бивших турских поданика, а већ на фотографијама слободних грађана, становника оновремене Приштине, Призрена, Липљана и Грачанице, настале 1913. године.

‘’Приказујући мноштво детаља из оновремене Приштине, Призрена, Грачанице и Липљана, Кан нам је подарио својеврсне тапије на ове пределе, које упечатљиво сведоче о ономе што неки злуради „моћници” у данашњици здушно оспоравају, тежећи кривотворењу историјске збиље зарад дневнополитичких, али и далекосежних импликациja’’, записао је у рецензији каталога изложбе проф. др Владан Виријевић.

На отварању изложбе говориће Марко Марковић, директор Архива Косова и Метохије, аутор, директори Архива БиХ и Републике Српске Данијела Мрда и Бојан Стојнић и замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић.

Покровитељи изложбе су Општина Источно Ново Сарајево и Архив Босне и Херцеговине, а одржава се у оквиру манифестације „Принципови дани у Источном Новом Сарајеву“.