ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- “Мрвице“ из вртића патријарх Павле обиљежиле дан пријевремено рођене дјеце

392

На Тргу Србија у Источном Новом Сарајеву синоћ су, поводом обиљежавања Међународног дана пријевремено рођене дјеце, пуштени балони љубичасте боје која је симбол малих хероја.

Предсједник Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској, Милева Мировић Танић, изјавила је новинарима да је у знак подршке „мрвицама“, љубичастом бојом освијетљена Средња школа „28. јуни“ и Предшколска установа „Патријарх Павле“ у Источном Новом Сарајеву, као и фонтана на Тргу Србија, те Предшколска установа „Бубамара“ на Палама.

Танићева је додала да су, осим Источног Новог Сарајева и Пала, акцију подржали Приједор, Градишка и Бањалука, а циљ Удружења је да сваке године што више објеката и установа широм Српске буде симболично обасјано љубичастом бојом.

„Драго ми је да су људи препознали значај Удружења. Велики број малишана је упознат данас о томе шта овај дан значи и колико је важно да се говори о пријевремено рођеним бебама“, истакла је Танићева.

Она је навела да су на Тргу Србија перформанс припремили ученици из продуженог боравка Основне школе „Свети Сава“ из Источног Новог Сарајева, док су пригодне активности организоване и у вртићу „Вратите нам осмијех“.

Танићева је додала да су уручили скромну донацију породилишту Болнице „Србија“ у Источном Сарајеву, те напоменула да је током новембра активан хуманитарни број 1415 у „М:тел“ мрежи.

„Тај број је активан за Центар за едукацију и афирмацију `Мој мрвичасти кутак` који ће бити у Бањалуци. `Мрвице` у Источном Сарајеву користе просторије Дјечијег одјељења Матичне библиотеке и ту имају топао кутак, а то немају у Бањалуци. Град Бањалука нам је ове године дао простор и искрено се надамо да ћемо у овој акцији `Ми за њих` успјети да обезбиједимо новац за тај центар“, додала је Танићева.

Она је истакла да је тај центар важан за сву дјецу из Републике Српске, јер већина родитеља са дјецом мора да иде на разне терапије у Бањалуку, па ће то бити простор у који ће моћи да преноће.

Из Удружења су још једном позвали потенцијалне донаторе да помогну програм социјалног укључивања и јачања ових малишана, али и њихових родитеља.

Према подацима Универзитетског клиничког центра /УKЦ/ Републике Српске, у Српској је пријевремено рођено око осам одсто беба од укупног броја порода.

У Болници „Србија“ у Источном Сарајеву у протеклој години било је шест пријевремених порода.

/Срна/

Фото: РТВИС