ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- На Тврдимићима постављен сензор за мјерење квалитета ваздуха

765

Општинска управа Источно Ново Сарајево финансирала је набавку и постављање сензора за мјерење квалитета ваздуха и других релевантних параметара на излетишту Тврдимићи у оквиру пројекта „Паметан град за период 2020/2023. године“.

Из општинске управе Источно Ново Сарајево саопштено је да је ово један од важних корака у заједничкој борби за јасним и прије свега транспарентним информацијама о стању квалитета ваздуха.

„За грађане који имају неке од хроничних тегоба, дисајних и осталих потешкоћа, и те како ће значити да могу дневно добити информације о квалитету ваздуха. Посебно у овим временима када имамо вирус који директно напада дисајне органе“, додаје се у саопштењу.

„Purple Air“ сензор за мјерење квалитета ваздуха континуирано мјери квалитет ваздуха, а резултати мјерења су доступни у реалном времену на веб-сајту www.purpleair.com.

Индекс квалитет ваздуха мјери вриједности од нула до 500, гдје различите боје указују на ниво загађености – нула је зелено, а 500 црвено.

Изнад 70 је непријатно, око 150 забрињавајуће, 250 је алармантно, а све више од тога захтијева предузимање одређених мјера, наведено је у саопштењу.

/Срна/