ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Обиљежена крсна слава општине

337

У Храму Светог великомученика Георгија на Врацама данас је служена литургија и обављено ломљење славског колача поводом Спасовдана, крсне славе општине Источно Ново Сарајево, а вечерас ће тим поводом проћи свечана литија и бити освештани темељи будућег Саборног храма.

„Обиљежавамо славу општине Источно Сарајево и како обичаји налажу у Храму Светог великомученика Георгија. За нас је ово посебна година јер, осим крсне славе, обиљежавамо и јубилеј 30 година ове локалне заједнице“, рекао је начелник општине Источно Ново Сарајево Јован Катић.

Катић је подсјетио да је од 1992. године до данас локална заједница, на чијем је челу, прошла кроз различите фазе.

„Прошли смо све од успјеха, ожиљака и изазова. Имамо чиме да будемо поносни и велико је задовољство када нам дођу пријатељи из свих крајева Републике Српске, Србије, Црне Горе и иностранства и диве се љепоти нашег града и гостопримству које пружамо“, рекао је Катић.

Он је навео да се ова година обиљежава као година великих инвестиција које се реализују у сарадњи са Владом и институцијама Републике Српске, те градом Источно Сарајево.

Катић је рекао да се у инвестиционом и инфраструктурном смислу локална заједница на чијем је челу може похвалити пројектима које финансира Влада Републике Српске попут изградње студентских домова, али и нове основне школе.

„Позвао бих суграђане да вечерас у 18.00 часова дођу на Тргу Србија и заједно са НЈеговим високореосвештенством митрополитом дабробосаснким Хризостомом освештамо земљиште за изградњу будућег Саборног храма, мјесто новог окупљања, не само вјерујућег народа града Источног Сарајева и да шетамо улицама у што већој литији“, рекао је Катић, честитајући крсну славу свим суграђанима.

Градоначелник Источног Сарајево ЛЈубиша Ћосић је, честитајући становницима општине Источно Ново Сарајево крсну славу, истакао да је ријеч о локалној заједници која је међу пет у Републици Српској које предњаче у развоју.

„Највећа вриједност ове локалне заједнице су људи који је окупљени око идеје да је унапређују, развијају. Подсјетићу на тешкоће прије 30 година у стварању ове локалне заједнице, на Грбавицу у Српском Сарајеву, пресељење 1996. године и поновно стварање са ливаде. Данас имамо респектабилну локалну заједницу“, рекао је Ћосић.

Градоначелник Источног Сарајева је навео да је порука свакој локалној заједници у Републици Српској да када се стане у развоју и идејама у развоју сваког сегмента живота онда креће стагнација.

„Увјерен сам да је Источно Ново Сарајево захваљујући свим људима који живе на подручју ове локалне заједнице на добром и једином могућем развојном путу да се сваки дан креће напријед. Добро је бити бивши начелник и да вас наслиједе други људи када се развија и све иде напријед. Моја жеља је да буде далеко боље него у вријеме када сам ја обављао дужност начелника“, додао је Ћосић.

Он је напоменуо да град Источно Сарајево настоји у свим сегментима живота да помаже локалним заједницама, посебно продршком инфраструктурним пројектима, наводећи као примјер издвајање 200.000 КМ за рјешавање проблема водоснабдијевања.

„Надам се да ће у наредних мјесец и по на подручју Источног Новог Сарајева кренути изградња спомен комплекса посвећен Србима цивилима који су страдали у 20. вијеку. То ће бити први у низу пројеката културе памћења и сјећања на подручју града Источног Сарајева“, рекао је Ћосић.

Након литургије и славског обреда у Храму Светог Великомученика Георгија служен је помен и положено цвијећа код Централног крста на Врацама и Споменика „Слава српском борцу“.

/СРНА/