ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Организован семинар за библиотекаре

210

У Источном Сарајеву данас је у организацији Матичне библиотеке одржан семинар за библиотекаре са подручја Сарајевско-романијске регије, с циљем размјене идеја и њиховог даљег усавршавања.

Библиотекар Матичне библиотеке Источно Сарајево Миљана Мацан изјавила је Срни да у улози предавача говори о културним програмима у овим установама и даје пресјек дешавања у протеклом периоду, односно организовању промоција књига, предавања, изложби, трибина и радионица.

„Даћемо одређене смјернице и идеје како да библиотеке унаприједе културне програме. Надам се да ће и овај семинар бити користан и да ћемо размијенити одређена искуства“, изјавила је Мацанова, напомињући да на семинару учествују представници седам библиотека са подручја ове регије.

Она је додала да Матична библиотека Источно Сарајево врши надзор над стручним радом свих библиотека на Сарајевско-романијској регији, те да је њихов задатак и да организују стручно уставршавање библиотекара и књижничара са регије.

Библиотекар Матичне библиотеке Источно Сарајево Невенка Јовичић, која је говорила о програмима за дјецу, каже да ова установа уз помоћ и волонтера је успјела да организује велики број радионица за дјецу.

Према њеним ријечима, овај семинар су искористили да би колегама приказали шта су успјели да организују како би и они видјели на који начин могу да привуку дјецу и организују сличне активности.

„Од малих ногу се учи и стиче навика читања, односно рађа се љубав према књизи. Ако као мали науче да долазе у библиотеку, да читају сликовнице, послије ће долазити да читају књиге, јер су стекли ту навику. Библиотека није само мјесто гдје можете посудити књигу и прочитати, сада се нуде и други садржаји, као што су едукативне и ликовне радионице за дјецу, школице страних језика и слично“, рекла је Јовичићева за Срну.

Она је напоменула да сарађују са предшколским установама, као и основним и средњим школама и факултетима.

„Имали смо студенте који су волонтирали код нас, организовали различите радионице. Имали смо и школу калиграфије. Занимљиво је да дјеца и након радионоца наставе да се тиме баве, јер ми у Дјечијој библиотеци откријемо те њихове таленте и помогнемо им да схвате на који начин могу да то унаприједе“, додала је Јовичићева.

Из Матичне библиотеке Источно Сарајеву наводе да би у петак, 20. октобра, требало да буде организован и семинар за школске библиотекаре из ове регије, гдје ће бити ријечи о ревизији и отпису библиотичке грађе.

Истог дана, послије семинара је предвиђен и састанак Подружнице школских библиотекара на којем ће се разговарати о актуелном проблему, а то је Правилник о нормама и стандардима за финансирање средњих школа гдје се уводе одређене новине.

/Срна/