ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Почела вакцинација старијих од 65 година

1211

У Источном Новом Сарајеву почела је вакцинација лица старијих од 65 година руском вакцином „спутњик ве“.

Координатор Тима за спровођење вакцинације у Дому здравља Источно Сарајево Данко Васиљевић рекао је новинарима да је током првог дана вакцинисано 50 особа, међу којима и пет здравствених радника Дома здравља.

Васиљевић је навео да планирали да дају 50 доза за суграђане старије од 65 година старости, али су настојали да то буду особе од 80 и више година, јер су најугроженији.

Он је истакао да се људи свакодневно пријављују за имунизацију и да је тај број сваким даном све већи.

Васиљевић је рекао да се вакцинација наставља и идуће седмице и позвао је грађане да се пријаве својим породичним љекарима, који спискове просљеђују Тиму за вакцинацију који формира листу приоритета.

Он је подсјетио да су прошле седмице вакцинисали 41 запосленог и пет корисника Старачког дома у Младицама, те 55 здравствених радника Дома здравља Источно Сарајево и приватних здравствених установа са подручја општине Источно Ново Сарајево.

Када је ријеч о здравственим радницима у Дому здравља Источно Сарајево који су примили вакцину, Васиљевић је рекао да нису имали озбиљнијих реакција.

– То су очекиване реакције, повишена тјелесна температура, малаксалост, болови у мишићима и главобоља, то траје дан-два и уз `парацетамол` и мировање веома брзо прође – истакао је Васиљевић и додао да је то очекивана реакција на сваку вакцину.

Васиљевић је нагласио да је епидемиолошка ситуација и даље неповољна, те да се много суграђана јавља на преглед и терапију у ковид амбуланте.

Директор Дома здравља Источно Сарајево Дејан Шешељ истакао је да је за вакцинацију већ пријављено више од 1.000 лица старијих од 65 година, мада се пријављују и млађи грађани.

Он је навео да се руска вакцина добро показала и да у наредној седмици очекују доста масовнију имунизацију јер би требало да стигне и већи контингент вакцина.