ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Расписан јавни позив за додјелу 150.000 КМ за спровођење мјера енергетске ефикасности

105

Општина Источно Ново Сарајево расписала је данас јавни позив за додјелу 150.000 КМ буџетских средстава за спровођење мјера енергетске ефикасности у стамбеним објектима у власништву демобилисаних бораца, породица погинулих бораца, ратних војних инвалида, као и чланова породица умрлих бораца Одбрамбено-отаџбинског рата.

Начелник општине Јован Катић изјавио је на конференцији за новинаре да се пројекат реализује и сарадњи са општинском Борачком организацијом, са којом имају изузетну сарадњу, а што је дио активности бриге о људима који припадају борачким категоријама.

„Максималан износ по апликанту је 3.000 КМ. Пројекат подразумијева замјену кровова, термоизолационих фасада и спољне столарије. Неки од услова је да је лице становник Источног Новог Сарајева и да има пребивалиште на адреси објекта за која се траже средства“, прецизирао је Катић.

Он је позвао све грађане који испуњавају услове јавног позива да се пријаве и добију средства и да на тај начин олакшају адаптацију својих стамбених објеката, што је подићи и квалитет њихових живота.

Према његовим ријечима, предност имају породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди, демобилисани борци од прве до пете категорије, који ће добити највећи број бодова, а у обзир ће бити узет и њихов социјални статус.

Катић је нагласио да ће комисију чинити чланови општинске Борачке организације и радници Општинске управе, те да ће ранг-листа транспарентно бити објављена.

Он је подсјетио и да је у првом јавном позиву за систематске прегледе бораца прегледано њих 150, те најавио да ће у сљедећој седмици ће бити објављен нови јавни позив, с обзиром да се то показао као добар и користан пројекат за борачку популацију са овог подручја.

Предсједник општинске Борачке организације Источно Ново Сарајево Драгиша Тушевљак рекао је да је овај пројекат само наставак добре сарадње са Општинском управом и начелником Катићем.

Тушевљак је истакао да ће комисија приликом разматрања пријава радити у складу са правилником, како би бодовање било извршено коректно и да они који имају највише бодова и добију помоћ.

„Са Општинском управом имамо низ започетих пројеката, као што је израда пројектне документације за спомен-собу. У току је и пројектовање централног спомен-обиљежја православног крста које ће бити постављен на кружни тог у Улици Стефана Немање. Ове године биће завршена и спомен-плоча за 256 погинулих бораца са Враца, Ковачића и Грбавице“, навео је Тушевљак.

Он је рекао да су са средствима која добијају из буџета општине генерално задовољни, с тим да би она могла бити и већа с обзиром да је доста бораца обољело и да се лијече ван Болнице „Србија“, те одлазе у Бањалуку и друге центре, па и у Србију.

Јавни позив је објављен данас на веб-страници општине и општинским профилима на друштвеним мрежама и трајаће 30 дана.

/Срна/