ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Потписан уговор о практичној обуци младих незапослених лица

1184

Начелник општине Источно Ново Сарајево ЛЈубиша Ћосић и координатор пројекта „Про-посо“ Елвир Чаушевић потписали су данас уговоре о практичној обуци осам младих незапослених лица која желе да стекну одређена практична знања како би лакше дошли до запослења.
Ћосић је рекао новинарима након потписивања уговора у Источном Новом Сарајеву да ова општина другу годину заредом учествује у пројекту суфинансирања директне подршке запошљавању и професионалној едукацији и обуци незапослених лица.

„У нашем случају пројекат се односи на подршку запошљавања осам људи на период од шест мјесеци, тако што смо ове, као и прошле године, заједно са људима из пројекта `Про-посо` удружили средства и на тај начин суфинансирамо послодавце из приватног или јавног сектора да запосле те људе“, појаснио је Ћосић.

Ћосић је нагласио да је и у оквиру прошлогодишњег пројекта на шест мјесеци било запослено осам лица, од којих је четворо остало да ради на неодређено, што је, како је навео, велики успјех тог пројекта.

Према његовим ријечима, за разлику од прошле године, када је путем овог пројекта осам људи запослено у јавним предузећима, ове године у пројекту учествују углавном приватне фирме и једно јавно, Комунално предузеће „Рад“.

„Осим што смо подржали запошљавање осам људи, ове године смо /у оквиру овог програма/ добили подршку у износу од 5.700 КМ за набавку одређених основних средстава за Средњошколски центар `28. јуни` из Источног Ново Сарајева“, истакао је Ћосић.

Он је додао да ће путем овог програма од септембра са по 50 евра бити стипендирано осам до 10 ученика средњих школа, што ће им омогућити да током једног полугодишта имају праксу код неког послодавца, како би по завршетку средњошколског образовања лакше дошли до посла.

Ћосић је рекао да ће укупна вриједност овог пројекта достићи и до 30.000 КМ.

Чаушевић је појаснио да се пројекат, који се спроводи у сарадњи са њемачком Фондацијом „Крила наде“, реализује од 2005. године, те да је за тај период више од 600 младих добило шансу да прође кроз процес које им је помогао да лакше дођу до запослења, што су веома импресивни резултати.

„Пројекат има своје специфичности јер ми за ових шест мјесеци водимо рачуна о томе како протиче процес практичне обуке. Ми томе посебну пажњу посвећујемо и заиста нам је стало да водимо рачуна о сваком појединцу“, указао је Чаушевић.

Он је додао да се пројакет имплементира у 10 регија у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Срђан Шкрба рекао је да је прошле године добио прилику да се као менаџер запосли у фирми „Мајстор за пиво“, гдје је остао, те да тренутно обавља функцију директора фирме.

„Ове године путем овог програма желимо да запослимо још једног човјека, од којег очекујемо да савлада посао јер правимо неки нови бренд занатског пива“, додао је Шкрба.

Пројекат „Про-посо“ спроводи Удружење за психо-социјалну подршку и бољу будућност „Прогрес“ из Сарајева, у сарадњи са њемачком Фондацијом „Крила наде“.

/Срна/