ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Повеља општине Борачкој организацији и предузећу „Аквамонтмерц“

1028

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево одлучили су да повеље општине буду додијељене Општинској борачкој организацији и Грађевинском предузећу “Аквамонтмерц”.

Одлука о добитницима повеља, као и плакета и захвалница, донесена је на свечаној сједници поводом Спасовдана – крсне славе и Дана општине Источно Ново Сарајево.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић захвалио је одборницима што су једногласно подржали овогодишње приједлоге и што је тиме показано јединство.

Ћосић је рекао новинарима након сједнице да Борачка организација Источно Ново Сарајево истински представља све људе који су се на подручју ове општине борили за свој народ, те да је и након одбрамбено-отаџбинског рата заједно са општином расла и стасавала у једну структуру.

Према његовим ријечима, предузеће “Аквамонтмерц” својим ангажаманом у овој локалној заједници, радећи на изградњи Амфитетра “Бели вук” и ловачког дома на Тврдимићима, заслужило је да буде добитник највишег општинског признања.

Предсједник Скупштине општине Наташа Богдановић-Трифковић нагласила је да је Комисија за избор и именовања имала доста приједлога за додјелу плакете, али да су се одлучили за три појединца и једну институцију.

“Општинска плакета биће додијељена Полицијској станици Источно Ново Сарајево, која се посљедњих година у више наврата доказала као један од основних стубова који подржава развој и обезбјеђује нашу локалну заједницу”, навела је Трифковићева.

Плакете ће добити и истакнути културни радник и оснивач “Форум театра” Витомир Митрић, новинар и портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске Дејан Керлета, као и наставник географије Драган Уљаревић, који стручним, педагошким и хуманим приступом у раду доприноси образовању и васпитању младих.

На свечаној Спасовданској академији у сриједу, 5. јуна, биће уручено и девет захвалница.

Одборник СДС-а Милан Ковачевић рекао је да је ова странка подржала овогодишње приједлоге, истакавши да га посебно радује што ће највиће општинско признање припасти Борачкој организацији која, како је навео, својим заслугама и ангажовањем заслужује да буде у првом плану и добије то признање.

Свечаном сједницом званично су отворене Спасовданске свечаности које ће трајати до суботе, 8. јуна.

Овогодишње свечаности почеће данас пројекцијом документраних филмова из Републике Српске “Сарајевска крвава кошуља” аутора Сњежана Лаловића, “Сувенир” Милована Пандуревића и “Повратак јужним планинама” Славка Милановића у Културном центру Источно Ново Сарајево у 19.00 часова.

У сриједу, 5. јуна, у 18.00 часова у Храму Светог Варнаве Исповједника на Врањешу биће служено вечерње, након чега ће у Културном центру Источно Ново Сарајево у 19.00 часова бити приређена свечана Спасовданска академија.

На Спасовдан у четвртак, 6. јуна, у Храму Светог великомученика Георгија на Врацама у 9.00 часова биће служена света литургија, након које ће на Војничком гробљу на Врацама у 11.00 часова бити обиљежен дан Прве сарајевске механизоване бригада.

Славски обред и ручак биће уприличен у ресторану “Боб” у Миљевићима у 12.00 часова, славска литија требало би да крене испред зграде општине Источно Ново Сарајево у 18.00 часова, а након тога предвиђено је полагање цвијећа на Споменику “Слава Српском борцу”, преко пута општине.

Годишњи концерт Културно-умјетничког друштва “Славија” биће одржан у Спортској дворани “Славија” у 20.00 часова.

У петак, 7. јуна, у Ловачком дому на Тврдимићима са почетком у 12.00 часова биће одржан историјски час, док ће у парку “Гаврило Принцип” у 20.00 часова бити уприличен концерт групе “Галија”.

Спасовданске свечаности биће завршене у суботу, 8. јуна, манифестацијом Дани изворне пјесме у просторијама Мјесне заједнице Топлик-Тилава у 17.00 часова.

 

/Срна/