ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Предсједник Скупштине општине Дејан Шантић разријешен дужности

1484

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево разријешили су дужности предсједника локалног парламента Дејана Шантића који је јавним иступима вријеђао предсједника Србије Александра Вучића, чиме је, како је наведено, нанио огромну штету овој локалној заједници и граду Источно Сарајево.

Образлажући иницијативу на почетку сједнице, шеф Клуба одборника СНСД-а Наташа Колашинац навела је да је Шантић, посредством друштвених мрежа, предсједника Србије Александра Вучића назвао најпогрднијим именима, направио фото-монтажу на којој је Вучић са албанском капицом на глави, те покушао омаловажити помоћ, коју је Србија додијелила овој општини изјавом „да је зеленим дао дупло већи износ“.

Колашинац је навела да Шантић више не ужива њихово повјерење јер би његов даљи останак на функцији коју обавља, нанио још већу штету угледу и развоју општине.

Шантић, који је члан Српске радикалне странке одбио је да се дневни ред сједнице допуни приједлогом Клуба одборника СНСД-а који су подржали њихови коалициони партнери ДНС, Странка за наш град, Социјалистичка партија и Демократски покрет за његово разрјешење, рекавши да за то по пословнику, нису испуњени услови.

Наводећи да је изјаву дао у своје и у име Српске радикалне странке, а не у име општине, Шантић је прекинуо сједницу „због немогућности одржавања реда на сједници“.

Он је нагласио да не бјежи од смјене, али да ће покренута иницијатива проћи само када се спроведу норме, које су прописане пословником Скупштине општине.

„Оставку ћу поднијети, ако то од мене затраже органи моје странке, а ја не видим зашто бих то учинио“, рекао је Шантић.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је новинарима да се ставови Шантића које је изнио у дијелу јавности могу окарактерисати као ставови општинске управе, додајући да је најгоре то што је Шантић рекао да већина чланова СНСД-а мисли тако „на шта није имао право“.

„Ми се морамо понашати као одговорни политичари и одговорни људи. Не може извршна власт и дио коалиције водити активности, које треба да резултирају значајним инфраструктурним пројектом, а функционер, који чини дио те власти олако давати изјаве, без обзира што каже да је изјаву дао као представник своје странке. За то постоји политичка одговорност“, изјавио је Ћосић.

Он је оцијенио да је Шантић овим ничим изазваним гестом нанио штету активностима које је водило руководство Републике Српске, додајући да одговорни политичари који воде бригу о својој локалној заједници не дају овакве изјаве.

„Јавно изговорена ријеч предсједника Скупштине је исто као јавно изговорена ријеч грађана. Жао ми је што је предсједник Скупштине себе довео у овакву ситуацију. Бојим се да му политика, која му је инструисала овакве приједлоге неће помоћи“, навео је Ћосић.

Након једногласне одлуке одборника о разрјешењу Шантића, Скупштина је наставила рад без његовог присуства.

Сједницом предсједава потпредсједник Скупштине општине Наташа Богдановић, која ће ту функцију обављати у наредних 60 дана, до избора новог предсједника локалног парламента ове општине.