ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Слава Цркве Свете Ангелине Српске у Тилави

1524

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је данас Свету архијерејску литургију у Цркви Свете Ангелине Српске у Тилави, поводом крсне славе заштитнице овог храма.
Митрополит Хризостом је у свом обраћању вјерницима, у недовршеном храму у Тилави, рекао да се на данашњи дан Срби сјећају велике деспотице, монахиње, хришћанке и мајке, али истовремено и велике страдалнице – Свете Ангелине.

Митрополит Хризостом је навео да је данас велики дан за српски народ, јер је Света Божија угодница Ангелина била примјер вјере и побожности.

„Преподобна мати Ангелина била је супруга слијепог деспота Стефана, сина Ђурађа Бранковића. За светитеље су проглашени њен супруг Свети Стефан, као и њихова два сина – Свети Јован и Свети Максим митрополит“, подсјетио је митрополит Хризостом.

Од је додао да је Преподобна Ангелина са својим сином Максимом подигла Манастир Крушедол, а прије тога Манастир Сретење.

Темељи овог храма освештани су 2012. године, а литургију је служио протојереј-ставрофор Ранко Билинац. Кум цркве у Тилави тада је био Петар Маунага, а земљиште за градњу храма даровали су Сава Шкрба и његов стриц Мирко.

Међу бројним вјерницима, данашњем богослужењу присуствовали су посланици у Народној скупштини Републике Српске Наташа Трифковић и Александар Главаш, као и представници општине Источно Ново Сарајево и града Источно Сарајево.
/Срна/