ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Усвојен буџет општине за 2020. годину

1509

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су данас буџет за сљедећу годину у износу од 11.630.229 КМ.

Начелник општине Љубиша Ћосић изјавио је да је ова општина јединствена локална заједница у Републици Српској која скоро 70 одсто буџета пуни властитим средствима, што је показала претходних година.

„Доказ томе је значајна и изузетно добра стамбена и стамбено-пословна градња у општини, што нам омогућава више позитивних ефеката који долазе кроз овај начин пуњења буџета“, рекао је Ћосић новинарима накод сједнице.

Он је истакао да, када је ријеч о расходовној страни, 6,2 милиона КМ односи се и на финансирање Општинске управе, Центра за социјални рад, Културног центра, Спортско-рекреативног центра, јавне и комуналне потрошње, стипендија, субвенција за јавна и приватна предузећа и значајна средства за културу.

„Имамо око 30 јавних пројеката од којих желим да издвојим потпуни завршетак Дечанске улице, спортске дворане, позоришта, новог парка, реконструкцију Улице цара Душана и моста код Електротехничког факултета, као и мали мост на ријеци Топлик у истоименом насељу“, рекао је Ћосић.

Он је навео да је међу пројектима водовод Клек у износу од 100.00 КМ, реконструкција локалних саобраћајница, као и пројекат „смарт сити“ у вриједности од 120.000 КМ и озелењавање новог парка – пројекат „зелена општина“.

Начелник општине Источно Ново Сарајево истакао је да је ова година била најбоља у извршењу буџета, од када је он начелник, те да је у складу с тим планиран буџет за сљедећу годину.

„Буџет за 2020. годину је реалан и у потпуности ће бити извршен, а у сљедећој години ћемо завршити један циклус од осам година у којем ћемо реализовати све капиталне пројекте које смо обећали нашим суграђанима и измирићемо све обавезе које смо и наслиједили. Рећи ћу само да смо у посљедњих седам година измирили милион КМ судских пресуда из периода прије 2012. године“, рекао је Ћосић.

Он је додао да је усвојен и програм услуга заједничке комуналне потрошње за 2020. годину, програм категоризације локалних путева, а одређени су и називи за нове улице.

„Један крак од Улице Николе Тесле од Завода за уџбенике и наставна средства па до краја до Улице војводе Радомира Путника, гдје се налази и Агенција за истраге и заштиту /Сипа/, дали смо назив Улица Зорана Цвијетића, по првом начелнику Центра јавне безбједности Српско Сарајево који је погинуо 1994. године“, рекао је Ћосић.

Улица која се простире од Дечанске и пролази кроз пословну зону до границе са општином Источна Илиџа носиће назив 9. јануар.

Ћосић је искористио прилику и свим грађанима Источног Новог Сарајева пожелио успјешну 2020. годину.

Шеф Клуба одброника СДС-а Милан Ковачевић изјавио је да опозиција сматра да буџет за сљедећу годину није реалан.

„Остаје нам да видимо у наредних шест мјесеци, када буде одлука о извршењу буџета, да ли ће успјети да га реализују у планираном износу“, рекао је Ковачевић.

 

/Срна/