ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Усвојен нацрт ребаланса буџета од 17 милиона КМ

807

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево усвојили су Нацрт ребаланса овогодишњег буџета од 17.100.000 КМ.

Начелник општине Љубиша Ћосић информисао је одборнике да остаје дио који се односи на 2.000.000 КМ, око којих је потребно да се усагласе са Владом Републике Српске јер су та средства предвиђена као њен финансијски допринос, те да је све остало у потпуности утемљено и оправдано.

„Буџет општине се реализује, у потпуности је ликвидан, солвентан. Сви капитални пројекти се извршавају. Јуче је завршено асфалтирање другог слоја Дечанске улице, сада почиње њено шминкање. Радови у Улици цара Душана иду својим током, као и на Тврдимићима, унутрашњи радови на спортској дворани, те завршетак трга очекујемо врло брзо“, рекао је Ћосић новинарима након сједнице.

Он је напоменуо да је окончан јавни позив за помоћ привредним субјектима за санацију посљедица изазваних појавом епидемије ковид 19, те очекује да ће у овој и сљедећој седмици надлежна комисија завршити процес евалуације, те да ће општина помоћи привредне субјекте износом од 120.000 КМ до 150.000 КМ.

Ћосић је навео да је опала тражња за стамбеним и стамбено-пословним објектима које граде привредни субјекти на подручју Источног Новог Сарајева, те додао да су људи, ипак, одлучили да наставе пословати и да још ниједан инвеститор није најавио да ће зауставити градњу.

„Очекујемо у септембру-октобру да инвеститор КВ тим, предузеће из Сарајева, пређе у Источно Сарајево са 70 инжењера и гради искључиво пословну зграду и то ће бити највећи успјех ове Скупштине општине. То је предузеће које послује у 90 земаља свијета, а наћи ће се на подручју Источног Новог Сарајева“, истакао је Ћосић.

Он је напоменуо да је већина тачака дневног реда сједнице Скупштине општине усвојена једногласно, чиме је показано да се без икаквих политичких предрасуда успијевају урадити добре ствари за грађене ове општине.

Скупштина општине Источно Ново Сарајеву усвојила је закључак да на сљедећој сједници одборници на приједлог начелника дефинишу приједлог пројеката које ће доставити Скупштини града Источно Сарајеву са захтјевом да се финансирају из новог кредитног задужења које су одборници града раније усвојили.

Милан Ковачевић /СДС/, који је био једини одборник из опозиције на овој сједници, није гласао за Нацрт ребаланса буџета за ову годину јер сматра да је нереалан и амбициозан.

„Мислим да то иде на бази претпоставке да ће Влада Републике Српске да уплати одређена средстава у износу од неколико милиона, што и пише у овој одлуци коју смо добили у скупштинским материјалима и понављам то је јако нереално“, рекао је Ковачевић.

Он сматра да је и претходних година општина имала велике и амбициозне буџете, како каже, на папиру, а да је извршење било слабо.

Одборници су усвојили и неколико одлука о начину и условима продаје неизграђеног грађевинског земљишта путем непосредне погодбе, те одлуку о кућном реду у стамбеним зградама.

/Глас Српске/