ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Усвојена одлука о кредитном задужењу општине у износу од 5 милиона КМ

1210

Скупштина општине Источно Ново Сарајево усвојила је одлуку о кредитном задужењу општине у износу од 5 милиона КМ, а не 4,5 милиона КМ, како су то јуче пренијели медији.

Амандман који су поднијели одборници ДНС, образложили су ријечима да их је страх да, ако сада не инвестирају у предузеће чији је директор члан ДНС-а, послије овог кредита, дуго неће моћи ићи на било које задужење општине или наћи средства за улагање у то предузеће, те је прихваћено да се износу од 4.500.000 КМ дода још 500.000 КМ.

Дејан Шантић, одборник у Скупштини општине Источно Ново Сарајево каже да су овим ријечима сами признали да послије овога кредита могу само сјести и плакати, те умјесто да спријече доношење истог – они још подигну износ.

„Општина Источно Ново Сарајево, рачунајући сва могућа дуговања и кредите, од овога момента ни цијелим својим буџетом неће моћи покрити сва та дуговања. Дуго се неће извући на стабилне ноге – буџет који неће расти, фирме које послују са губитком, установе које послују са губитком, огромни дугови према држави и радницима, кредити итд. Чак ни инвестиције које су планиране, не спадају у инвестиције које би могле донијети значајан приход општини – већ спадају у инвестиције које ће изазвати и додатне трошкове у наредним годинама“, каже Шантић.

Начелник Источног Новог Сарајева, Љубиша Ћосић, рекао је новинарима да кредит не представља у цијелости ново задужење, наводећи да ће 3.000.000 КМ бити утрошено на враћање ранијих кредита по повољнијој каматној стопи и на дужи период, што ће утицати и на висину мјесечне рате, а само 1.500.000 КМ за капиталне инвестиције.

Према његовим ријечима, општина Источно Ново Сарајево ће у овој и у првом тромјесечју наредне године у јавну инфраструктуру инвестирати скоро 11.000.000 КМ, што се у тој локалној заједници никада није догодило.

Одборник ПДП-а Саво Шкрба је рекао да ПДП подржава дио кредита који је намијењен за репрограм постојећих кредита, али да он и опозиција сматрају да су грејс-период, рок отплате и утрошак преосталих 1.500.000 КМ лоши, јер ће општина 2020. године имати проблем са отплатом предвиђеног ануитета.

Предсједник Скупштине Источно Ново Сарајево, Александар Главаш, рекао је да је та странка ново кредитно задужење подржала јер ће се због пада каматних стопа уштедјети око 300.000 КМ.

Главаш је навео да ће новац који ће бити уложен у нове капиталне пројекте резултирати континуираним развојем општине и даљим растом инфраструктуре.

Одборник СДС-а, Милан Ковачевић, рекао је да се ова странка противи додатном задужењу јер, како каже, то представља додатни финансијски проблем који ће продужити финансијску дубиозу општине, чија власт сваке године прави дефицит који покрива додатним задужењима.

 

 

/Катера/