ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Утврђен нови ребаланс буџета од 13 милиона КМ

1079

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево утврдили су на данашњој сједници нацрт ребаланса буџета за 2019. годину у износу од 13 милиона КМ.

Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић рекао је новинарима да је овај нацрт буџета по приходима и расходима рекордан и додао да је то остварено захваљујући накнади од ренте за уређење градског грађевинског земљишта.

„Иако је на пола ове године постојао акумулирани дефицит из претходних година од 700.000 КМ, општина је тај дефицит санирала и сада имамо дефицит од 150.000 до 200.000 КМ, који ће на крају ове или током половине 2020. године вјероватно бити у потпуности саниран“, навео је Ћосић.

Према његовим ријечима, општина Источно Ново Сарајево редовно измирује све своје краткорочне и дугорочне обавезе, посебно када је ријеч о задужењу од емисије обвезница, наглашавајући да општина ни за један капитални пројекат не дугује новац.

Када је ријеч о нацрту ребаланса буџета, Ћосић је рекао да се сада очекује сагласност од Министарства финансија Републике Српске, након чега слиједи израда приједлога ребаланса, који би требало да буде коначан за ову годину.

Ћосић је навео да је у припреми и нацрт буџета општине Источно Ново Сарајево за 2020. годину, који ће износити између осам и 10 милиона КМ, зависно од пројектованих прихода од ренте за уређење градског грађевинског земљишта.

Према његовим ријечима, стамбена, стамбено-пословна и пословна градња на подручју општине Источно Ново Сарајево одвија се предвиђеном динамиком.

Ћосић је рекао да су на подручјима која обухватају регулационе планове „Центар један“ и „Центар три“ најдинамичнија стамбена и стамбено-пословна изградња, те да су приједлоге одлука о приступању израде измјене њихових планова подржали сви одборници.

Он је подсјетио да се реализација три најважнија инфраструктурна пројекта – спортска дворана, позориште и трг „Србија“ у оквиру Регулационог плана „Центар један“ одвија планираном динамиком.

„На захтјев инвеститора и на наше приједлоге у `Центар један` додаћемо још седам до осам позиција које ће нам омогућити да у наредне три године увећамо приходе за три до пет милиона КМ. На исти начин хоћемо да појачамо пословну градњу у `Центру три`, гдје радимо пројекат уређења језера поред којег су планирана три пословна објекта“, нагласио је Ћосић.

Ћосић је рекао да се данас завршава пројекат саобраћајног повезивања насеља Топлик и Тилава, преко Петине земље, односно постављање новог слоја асфалта, а вриједност радова износи 220.000 КМ.

Одборници су на данашњој сједници усвојили и приједлог одлуке о усвајању Локалног акционог плана за дјецу општине Источно Ново Сарајево за период од 2020. до 2022. године, као и приједлог одлуке о усвајању Програма развоја спорта општине Источно Ново Сарајево за период 2019-2023. године.

/Срна/