ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Вечерас музички фестивал поводом обиљежавања Међународног дана бијелог штапа

1170

У Источном Новом Сарајеву данас ће бити одржан музички фестивал поводом обиљежавања Међународног дана бијелог штапа – Свјетског дана слијепих.
Фестивал организују Савез слијепих Републике Српске и Градска организација слијепих и слабовидих Источно Сарајево.

Предсједник Градске организације Момир Ашоња изјавио је Срни да овај музички фестивал, који се одржава 12. пут, представља јединствену прилику да се чланови организације, али и гости из других општина и градова широм Републике Српске, окупе и друже, те да уживају у вечери испуњеној музиком и пјесмом.

На фестивалу ће у такмичарском дијелу наступити 12 извођача из Српца, Градишке, Новог Града, Дервенте, Бијељине, Бањалуке, Требиња и Теслића.

„Многи од њих, не само да одлично пјевају, него и свирају више различитих музичких инструмената. Искрено се надам да ће наши суграђани да их подрже и да ће бити са нама то вече“, истакао је Ашоња.

Осим такмичарског дијела, предвиђен је и ревијални у којем ће се представити афористичар из Рогатице Милад Обреновић, хумориста Милован Јевтовић са Пала, као и познати књижевник Петар Ашкраба Загорски.

Ашоња каже да велики број слијепих и слабовидих лица живи са ниским примањима, те да им је економско-социјални положај веома тежак.

Он је истакао да слијепа и слабовида лица желе равноправан статус и једнаке услове и могућности у свим областима друштвеног живота.

Ашоња је најавио да ће манифестацији, између осталих, присуствовати и предсједник Савеза слијепих Републике Српске Бранко Сузић, начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић, као и представник Министарства просвјете и културе Републике Српске.

„Ресорно министарство увијек је имало посебан сензибилитет за потребе слијепих и слабовидих лица када је ријеч о културним дешавањима, на чему смо им искрено захвални“, каже Ашоња.

Он је напоменуо да Градска организација слијепих и слабовидих Источно Сарајево има 150 чланова различите старосне доби.

Осим учешћа на културним манифестацијама, чланови ове организације активни су и на спортским такмичењима, а посебно запажене резултате постижу на шаховским турнирима. Једно од наредних на којем планирају да учествују је Међународни шаховски турнир у Новом Саду, који ће бити одржан 26. октобра.

Музички фестивал биће одржан у Културном центру Источно Ново Сарајево у 18.00 часова.

/Срна/