ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО- Вечерас промоција допуњеног издања књиге „Дневник ратног хирурга“

705

Књига „Дневник ратног хирурга“ доктора Миодрага Лазића, коју је Новинска агенција Републике Српске – СРНА објавила постхумно, биће промовисана вечерас у природном амфитеатру „Бели вук“ на Тврдимићима у општини Источно Ново Сарајево.

На промоцији је предвиђено да се у име издавача обрати уредник другог допуњеног издања књиге Бранислав Илић, те ратни репортер Зоран Жужа, којем је у то вријеме доктор Лазић спасио живот.

„Дакле, имамо свједока свих тих дешавања који ће говорити о личном искуству и преживљавању послије указане помоћи доктора Лазића. Предвиђено је и обраћање аутора умјетничких дјела која су приказана на корицама књиге, академског сликара Марка Кусмука“, рекао је Срни портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Дејан Керлета, који ће бити модератор промоције.

Керлета је додао да ће на промоцији наратори Илија Мимић и Немања Митровић прочитати најзанимљивије одломоке из књиге, као и стихове пјесама посвећених доктору Лазићу.

Он је напоменуо да је Завод помогао да се дјело технички припреми за штампу.

„Јунак српских ратишта, доктор Лазић био је велики хуманиста и са једнаком одговорношћу лијечио је и спасавао и рањенике друге вјере и нације. Остаће упамћено – није носио оружје иако је радио у болницама уз прву линију фронта, никеда није пуцао у људско месо, никад није одузео ниједан живот, а спасао је многе. За 35 година службе није добио ниједну притужбу од било којег пацијента“, наведено је у предговору издања „Дневник ратног хирурга“.

Лазић је током деведесетих година прошлог вијека био ратни хирург добровољац у Републици Српској Крајини и Републици Српској, гдје је спасио бројне животе.

Као хирург, Лазић је учествовао у пробоју коридора у јуну 1992. године, а потом се добровољно јавио у ратну болницу „Коран“ на Палама. Један је од оснивача ратне болнице „Жица“ у Блажују, код Сарајева, на првој линији фронта.

У тој здравственој установи остао је 40 мјесеци и обавио више од 3.500 операција.
За све вријеме боравка на ратиштима, доктор Лазић је водио свој ратни дневник, која је 1996. године угледао свјетлост дана.

Хирург Миодраг Лазић /65/ преминуо је 14. априла у Нишу од посљедица вируса корона, а сахрањен је 18. априла на нишком Новом гробљу уз пјесму „Марш на Дрину“, што је била његова жеља.

СРНА је недавно објавила допуњено издање књиге које је у односу на оно из 1996. године богатије за приче пацијената које је спасио легендарни хирург Лазић, те пјесме које су написане њему у част.

Промоција књиге биће одржана у 19.00 часова у природном амфитеатру „Бели вук“ на Тврдимићима. Превоз за оне који желе да присуствују промоцији књиге биће обезбијеђен у 18.30 часова испред Средње школе „28. јуни“ у Улици Стефана Немање.

/Срна/