Представљен дигитални адресни регистар

1244

Презентација новог дигиталног адресног регистра у оквиру пилот-пројекта, који се први пут проводи у Републици Српској, одржана је данас у просторијама општине Источно Ново Сарајево.

Адресни регистар јесте евиденција свих улица и кућних бројева стамбено-пословних објеката на подручју једне локалне заједенице. Адресе су до сада биле евидентиране у аналогном облику, а предност нових адресних регистара је то што су у дигиталном облику и користе техничке податке дигиталног катастарског плана и ортофотограметријских снимака.

Нови начин евидентирања тачних адреса је од огромног значаја за формирање бирачких спискова и цјелокупан изборни процес у БиХ, због чега је и уприличена данашња презентација за представнике Централне изборне комисије БиХ.

На одржаној презентацији трочлану делегацију Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове предводио је директор Милош Комљеновић, седмочлану делегацију Централне изборне комисије БиХ предсједник Ирена Хаџиабдић, а домаћин овог скупа јесте начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић са сарадницима.

Директор Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове Милош Комљеновић констатовао је да је пројекат адресног регистра доведен до самога краја, када је ријеч о општини Источно Ново Сарајево.

„Управо данас смо се окупили да размијенимо искуства и информације са Централном изборном комисијом Бих, да би они рекли шта их занима у вези са бирачким списком, односно регистром и изборним процесом, те шта то треба да буде дорађено у овом адресном регистру“, истакао је Комљеновић.

Комљеновић је истакао да је дигитални адресни регистар у Републици Српској завршен у општинима Источна Илиџа и Источни Стари Град, а до краја године биће обухваћено још осам општина и градова који су учествовали у овом пилот-пројекту.

Комљеновић је нагласио да је циљ да адресни регистар до краја године буде завршен у 26 општина, у овој другој фази.

Начелник општине Љубиша Ћосић првенствено је изразио задовољство што је наша општина, једна од три општине, која представља пилот активности у овом пројекту а истовремено је све окончано.

„Ми смо општина која постоји 25 година и која се непрестано развија, у којој је адресни регистар свих непокретности електронски пописан у једној бази, односно софтверу, који се може надограђивати, онда можемо рећи да ипак са разлогом носимо епитет изразито развијене локалне заједнице“, рекао је Ћосић.

Он је истакао да је тај софтвер итекако користан у пракси и општинским службеницима и становницима.

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Ирена Хаџиабдић је рекла да је овај пројекат веома значајан због размјене података, те истакла да ће на овај начин бити боље детерминисани бирачи према бирачким мјестима.

„Данас заправо постављамо темеље будуће сарадње за дигитално добијање података о бирачима, а да се не сумња да ли неко живи на одређеној адреси“, истакла је Хаџиабдићева.